Carod vol repetir el tripartit

Aquesta nit a TD8 entrevistaven en Carod-Rovira, candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat. El seu to ja fa temps que em carrega, perquè bascula entre el messianisme i la ironia suada i recorrent. Li sabem el repertori de bromes i preteses ironies, cosa que encara el fa més pesat. En un moment donat ha reconegut que per a ell el Pacte del Tinell continua essent vàlid, i que ERC encara necessita temps per aprendre a governar de la mateixa manera que CiU encara necessita temps per aprendre a fer d’oposició. No crec que es pugui dir amb més claredat: l’aposta d’ERC és fer el tripartit. L’equidistància és un engany, com ho era fa tres anys. L’excusa de la ingenuïtat o de la manca d’experiència és també una forma d’enganyar el ciutadà. Li he tornat a sentir dir quelcom que ell sap que és mentida i un engany: s’excusa dient que en el Pacte del Tinell ells hi van posar la part lírica (per dir-ho en forma de metàfora) i el PSC hi va posar la part pràctica, la que atany al govern, i la raó és perquè el PSC porta anys sabent el que és manar i ells no. Caram! Recordo perfectament aquelles nits de fa tres anys quan justificaven el pacte dient que el pobre PSC no es podia quedar al marge del poder del país (però ara ens diu que va saber fer un pacte del tinell a la seva mida gràcies a la seva gran experiència en el poder…). Però és que a més, Carod enganya quan fa veure que ERC no ha tingut temps d’acumular experiència de Govern perquè mai no havien manat. Què hi fan, des de fa 12 anys, a l’Ajuntament de Barcelona? I a la Diputació de Barcelona? Què són els tinents d’alcaldes i els vicepresidents d’ERC en aquestes institucions (les més importants després de la Generalitat)? Hi van a passar l’estona, o hi van a governar? I si hi governen, o almenys ho intenten, ¿com es pot aleshores invocar inexperiència? I com es pot insinuar que els vénen de nou les males arts del PSC a l’hora de fer-se amb els ressorts del poder de la Generalitat? Que no governen junts des de fa 12 anys? Que encara no s’han assabentat de com són els seus socis?

Carod avui ja no cola però serà altre cop la cola per enganxar els retalls descompostos del tripartit i tornar a donar ales als perdedors de les eleccions. Fer el tripartit va ser un error que Catalunya ha pagat car. Repetir-lo seria molt més que un error.

L’única possibilitat que no es reediti el tripartit és que CiU obtingui uns grans resultats. No hi ha cap altra opció que aquesta. Tot el que sigui afeblir CiU és enfortir les opcions de Montilla de president.