Que hi ha nervis?

Veig que entre els components del tripartit comença a emergir un estat de nervis que anuncia una setmana vinent crispada. A pressa i corrents, el candidat Montilla i el germà de l’encara president Pasqual Maragall han presentat un powerpoint per fer front al DVD estrella de la campanya. Perfecte, benvinguts al club dels nous formats… encara que em permetran un parell d’observacions. La primera, que posats a triar un nou format el millor no era el powerpoint. Un vídeo a Youtube o al Google Video hauria estat un pèl més modern. I la segona, que lamento molt que no hagin fet servir el programa de presentacions de l’OpenOffice, que a més de ser de codi obert és totalment en català i compatible amb el paquet Office del totpoderós Bill Gates. I es pot descarregar gratuïtament des del web de Softcatalà. Però celebro que finalment hagin entès que el ritme marcat per CiU en el plantejament tècnic d’una campanya electoral moderna és el que calia seguir. Tinc la convicció que les properes campanyes aniran per aquí, i que els nous formats i la creativitat s’imposaran damunt la rutina dels formats convencionals. Ep! No estic pas dient que el míting ha de desaparèixer! El que dic és que també haurà de canviar de format i modernitzar-se, malgrat que és fonamental per a la democràcia mantenir el contacte directe amb les persones a les quals demanes el vot i poder explicar-los cara a cara les principals propostes del programa.

Com que hi ha nervis el més probable és que tinguem crispació. No m’agrada i no veig que sigui res que beneficiï la política, però entenc que quan algú va per darrere de les enquestes, la seva campanya no acaba d’arrencar i les seves propostes no convencen la gent tingui la temptació de tirar mà de l’únic recurs que li pot donar un cert protagonisme. CiU ocupa des de fa dies l’espai central de l’escenari electoral. Les seves iniciatives i propostes, i el format innovador, han aconseguit anar un pas pel davant de tota la resta. La campanya de la gent d’Iniciativa repartint preservatius per “follar-se la dreta” és l’únic element que ha emergit, però ho ha fet amb tanta mala grapa i mala fortuna que l’han hagut de retirar. Per això hi ha nervis i la necessitat de treure el cap en aquest escenari perquè la gent remarqui la seva presència.

El Powerpoint tindrà el recorregut que hagi de tenir. Crec que serà mínim. Però segur que no es trobarà al davant amb cap campanya de desprestigi, de boicot, de crema a la foguera ni convocatòria a concentrar-se davant la seu del PSC al carrer Nicaragua. Arriben tard i malament, però benvinguts al club de les noves tecnologies de la propaganda política!