17 desembre 2006
"Colinde" a l'església del Mercadal
La coral "Rugul Aprins" va oferir dissabte al vespre, a l'església del Mercadal, un concert de nadales romaneses, les tradicionals colinde. Sota la direcció del pare Laurentiu, els tretze cantaires ens van oferir una mostra del repertori nadalenc de l'església ortodoxa. Són gent que viuen i treballen a Figueres i a Girona, que malgrat les circumstàncies de l'emigració --alguns han deixat els fills ben petits a Romania i fa mesos que només els veuen per Internet-- senten la necessitat de mantenir la flama de la seva llengua, la seva cultura i la seva fe. En el cor hi destaquen unes veus blanques sorprenents; després, en parlar amb elles, m'assabento que estudien en una escola de Girona i una d'elles és afeccionada a la poesia. Ha guanyat premis al seu institut. Parla un català impecable, i és l'encarregada de fer l'explicació de cada nadala al públic assistent. Li pregunto en quina llengua escriu els poemes i em diu que ho fa en català, que aquesta és la seva llengua poètica. Pensa en romanès, però per expressar-se se sent més còmoda i lliure en català.

Han acabat el concert cantant, en català, "Santa Nit". Al final, un gironí del públic s'ha apropat al pare Laurentiu per agrair-li, d'una forma molt ben expressada, el gest ecumènic i el missatge de diàleg i de pau que entranyava l'acte. De fet, l'agraïment és extensiu a Modest Prats, el rector del Mercadal, per fer-ho possible.

El pare Laurentiu és d'ascendència aromana, concretament dels aromans de la Macedònia grega. Els aromans són comunitats romaneses que fa segles van instal·lar-se als balcans, i han conservat la llengua i les tradicions amb escassa evolució. Han patit la repressió i la incomprensió, però m'alegra saber, segons m'explica, que la defensa de les minories culturals i lingüístiques ha agafat força gràcies al cas català i que avui, dins de les dificultats, reben ajuda i suport europeus i molta més comprensió en els seus Estats.

 
Escrit per krls el dia 17.12.06 | Enllaç permanent |


0 Comentaris:


Publica un comentari

~ Inici