23 desembre 2006
Els pastorets en la premsa històrica
El servei de consulta de premsa digitalitzada que acaba de posar en marxa el Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament de Girona és una delícia. Poder submergir-te des de casa mateix en les planes de les capçaleres que han informat, des de 1808, d'allò que s'esdevenia a la ciutat i a la resta de la demarcació és un gran plaer i un privilegi. Felicito sincerament i amb el màxim entusiasme una molt bona iniciativa (per bé que algunes qüestions menors de la navegació s'haurien de millorar).
No he pogut resistir la temptació de començar a fer cerques a la carta. He posat la paraula "pastorets" per veure quina és la primera referència que figura en aquest arxiu digitalitzat, i en trobo una el 5 de gener de 1896, al Diario de Gerona, que avisa que "Esta tarde a las 4 y media la sección dramática del "Círculo de San Narciso" pondrá en escena el drama sacro Los Pastorets terminando la función con el cuadro Herodes y la Adoración de los Magos". Uns anys després, el 28 de desembre de 1907, m'ha cridat l'atenció el català que utilitzava el periòdic Lo Geronés , especialment pel que fa a la manera de resoldre la qüestió dels pronoms febles: "La redacció de Lo Geronés felicita á sos lectors i amichs desitjantloshi unas felissas Pascuas de Nadal y un bon fi i principi d'any".
I no deixa de ser memorable la crítica d'una sarsuela que hi apareix el mateix dia, on no se salva ningú, ni tan sols "aquella nosa del cinematògraf que barra'l pas principal d'anar a la platea, que fa reduir l'escena y que dona lloc a tants escándols per part de l'incivil concurrencia del paradís". I acaba amb una pregunta contundent: "Y l'estufa del saló de descans, quan esperen encéndrela?".

 
Escrit per krls el dia 23.12.06 | Enllaç permanent |


2 Comentaris:


At divendres, 29 desembre, 2006, Anonymous Josep

Ostitú! Si fins i tot hi surten les crítiques de cinema que vaig publicar al "Sitios" fa 22 anys! Allà pontificant als meus 23 anyets! Ai, que atrevida que és la joventut... Gràcies per l'enllaç. No el coneixia. Ah! I per molts anys, que si no m'erro en sumes un un dia d'aquests!

 

At divendres, 29 desembre, 2006, Blogger krls

He, els faig avui mateix... 44 anys! Merci per la felicitació. El servei és una llaminadura per als qui som malalts de premsa; és una molt bona cosa. Crec que ha de millorar una mica la navegabilitat i potser l'entrega de resultats de la consulta, però en general és un servei deliciós. Ja miraré això de Los Sitios, a veure què hi surt.
Que tinguis un bon any!

 

Publica un comentari

~ Inici