07 desembre 2006
Montilla reescriu la història de Catalunya
El president Montilla acaba de declarar el mateix que dies enrere ja va dir Josep Piqué: que Catalunya gaudeix d'autonomia gràcies a la Constitució. Em sap greu, senyor president, però menteix, i ho sap. Tenim autonomia perquè la vam reclamar des d'abans de l'existència de la Constitució. Llegeixi la premsa europea de l'èpòca (la d'aquí estava amordassada) i hi trobarà reportatges que no deixaven lloc al dubte. Li puc facilitar desenes de referències al respecte. Però per entendre-ho cal acceptar que Catalunya ve de lluny, que té drets històrics i que no se li ha fet cap regal ni se li ha concedit cap privilegi dotant-la d'aquesta insuficient autonomia.

Difícilment es podrà entendre què significa el caràcter nacional de Catalunya si es pensa que el que tenim ho devem a la Constitució. Així comencem molt malament.

Però, a més, hi ha una altra falsedat històrica que els seus companys de partit li podrien acalarir millor. La Generalitat de Catalunya, la institució que demostra l'existència de l'autogovern i que vostè presideix gràcies a la generositat d'altres i no pas per mèrits propis, és legalment anterior a la Constitució. El president Tarradellas torna de l'exili i es reconeix la legitimitat de la institució republicana. Vostè, molt honorable Montilla, ho hauria de saber perquè com a president és dipositari d'una llarga cadena de complicitats intergeneracionals i, fins fa ben poc, interpartidistes. Cal conèixer la pròpia història i el que significa el càrrec que un ocupa.

Ja entenc que vostès s'han conjurat per "consensuar el relat" (ja veureu que això del "relat" ens ho començarem a trobar molt sovint: s'ha posat de moda). Però no ens reescrigui la història.
L'autogovern de Catalunya tindrà molt difícil defensa per part seva si no entén que la Constitució ha estat un mer instrument per canalitzar les ànsies de llibertat del conjunt de Catalunya, i no pas el document fundacional dels nostres drets. Més aviat, és una cotilla que vostès des de Madrid han apretat més del compte quan els ha convingut. I ho han fet sense que els tremolés el pols.

És clar que vostè ja va dir que Catalunya no té drets històrics, i no creu que la llengua que es parla a València sigui llengua catalana. Potser li importa un rave i creu que són tonteries identitàries. També va dir que ja no hem de mirar més al passat, que s'ha acabat. Segurament ha trobat suport i comprensió en llocs que li semblaven inversemblants.

Però no s'equivoqui ni ens subestimi: allò que vostè considera tonteries identitàries ha estat el que ha aguantat l'ànima d'aquest país. Sense ella vostè no seria president de la Generalitat, perquè no hi hauria Generalitat a presidir.

Una mica més de respecte per la història, menys lleugeresa i més dignitat. Que no s'ha adonat que presideix una nació, encara?

 
Escrit per krls el dia 7.12.06 | Enllaç permanent |


0 Comentaris:


Publica un comentari

~ Inici