08 desembre 2006
Puja el preu del diner
El Banc Central Europeu ha tornat a pujar els tipus d'interès del diner. La gràfica que us reprodueixo mostra l'evolució dels tipus d'interès del BCE en els darrers anys i s'observa una acceleració molt intensa en un marge reduït de temps. I no sembla que sigui la darrera pujada, perquè se n'anuncien algunes més. Això significa que el cost de les hipoteques i dels crèdits que han de fer front les famílies es farà més greu de suportar i pot ser l'inici de problemes seriosos a l'economia del nostre país. En els darrers mesos, l'encariment de les hipoteques no sembla haver tingut un comportament significatiu en la inflació i de moment no s'observa que el consum se'n ressenteixi. Les previsions sobre la despesa familiar per aquest Nadal són les habituals i no hi ha res que faci pensar en una baixada del consum. Una altra cosa és el ritme de les vendes immobiliàries. N'haurem de continuar parlant, i vigilar sobretot els efectes que poden tenir les puges en l'economia domèstica.

 
Escrit per krls el dia 8.12.06 | Enllaç permanent |


2 Comentaris:


At divendres, 08 desembre, 2006, Blogger edp

Hola Carles.

En un país tan dependent del sector de la construcció, qualsevol modificació al alça dels tipus de refrència son una molt mala notícia.

És cert que aquests son encare molt baixos. fins i tot l'efecte que podrien tenir en una situació normal, no passaria de uns quants ? del presupost mensual familiar, però aquí el problema realment greu, és la pujada tan brutal del preu dels inmobles i la quantitat tan gran que les families han tingut que demanar al bans per a pagar-les.

Estem en un moment a on s'ha substituit la bona costum d'estelviar, per la de cobrir la despesa familiar amb crèdit, bés esborrant la banda magnètica de les targes de tant fer-les servir, com endeubtant-nos amb crèdits personals, que obviament s'han de pagar.

Ara el que està de moda és canviar crèdit a curt (personals) per crédit a llarg (hipoteques) alleugerint les càrregues familiars per aquests conceptes, aconseguint tornar a tenir la sensació de desfogament i tornar a endeutar-se altra vegada sense adonar-se'n de que el marge cada cop és menor.

Espanya estrarà en una época molt dolenta a finals d'aquest any i veurem com responem tots plegats quan la percepció que tinguem de la realitat no sigui tan idílica com la que tenim ara.

Tot indica que venen temps dolents, perque la UE no està sola en el mon. La nostra competència son els EUA i el Japó, els dos amb uns tipus molt més alts que els nostres, el que els està sanejant les seves economies i emb un ? que no para de pujar, el que perjudica moltísim l'economia ja que dificulta les nostres exportacions, nosmés faltaria que els tipus continuessin pujant, això seria quelcom com el Dragon Kan.

Salut i ?

 

At divendres, 08 desembre, 2006, Blogger krls

És cert que vénen temps dolents. No serà la primera vegada que ens hi confrontem, però sí que segurament serà la primera vegada que haurem de fer front a una crisi venint d'una situació d'opulència i benestar. No hi estem acostumats. Les crisis anteriors ens havien agafat quan encara érem "pobres", per dir-ho d'alguna manera, i això potser les feia més suportables. Ara, en canvi, ens hem acostumat a unes cotes de consum que mai no havíem conegut. L'enfortiment de l'Euro ens va a la contra... Veurem què passa, però és clar que amb "talante" no anem enlloc.

 

Publica un comentari

~ Inici