22 abril 2007
Sarkozy o Ségolène

Els primers sondejos dels resultats electorals de la primera volta de les eleccions presidencials franceses donen per fet que Nicolas Sarkozy i Ségolène Royal seran els dos candidats que passaran a la segona volta, d'aquí a quinze dies. El candidat de la dreta hauria aconseguit un 30% dels vots i la candidata socialista el 25,2%, segons el sondeix difòs per TF1, mentre que la cadena de ràdio pública Radio France situa els resultats en el 29,5% i el 26,3% respectivament. Sigui com sigui, sembla indiscutible que Sarkozy ha guanyat aquest primer torn i que partirà amb avantatge en la segona i definitiva volta. Però les segones voltes tenen molts paranys, i caldrà estar atent als pactes que s'estableixin entre els dos finalistes i la resta de candidats que no han aconseguit superar la prova. El cas més remarcable és el de François Bayrou, el candidat centrista i partidari d'una major descentralització, que hauria superat el 18% dels vots, molt per damunt del 11% aconseguit per l'ultradretà Jean Marie Le Pen (que fa cinc anys, precisament, va aconseguir passar a la segona volta competint amb Jacques Chirac). Què faran els votants de Bayrou a la segona volta? I els de Le Pen? No és senzill de saber-ho, malgrat que hi haurà contactes i segurament pactes entre els dos finalistes i alguns de la resta. Que Bayrou es pronunciï a favor de Sarko o de Ségo no vol dir que els seus votants l'hagin d'obeir. I és sabut que Bayrou és dipositari de vot provinent de les files socialistes i de les de la dreta. El cas de Le Pen és encara més inextricable, perquè és difícil tractar la seva base electoral d'una forma homogènia. Una altra dada rellevant és la de la participació, que pot superar el 85%. La gràfica que acompanya aquesta nota és extreta de Le Monde i recull els primers sondejos, abans de l'escrutini dels vots.

 
Escrit per krls el dia 22.4.07 | Enllaç permanent |


1 Comentaris:


At dilluns, 23 abril, 2007, Blogger Jesús Pastor

Crec que Convergència hauria de refermar la seva centralitat i oblidar-nos de vells debats caducs entre dretes i esquerres més propis dels nostres avis o de la transició.
Tots aquells qui la volen situar a la dreta i apropiar-se de suposats valors propis de l'esquerra que desprès són incapaços de complir, nomès tenen un objectiu, eliminar CIU de l'espectre polític català.

En aquest sentit dues reflexions:

a.-Els francesos i la seva opció centrista em sembbla d'allò més adient.

b.-Pel que fa a Catalunya, vigilem amb les municipals i veurem si segueix la linea d'equidistàncies i si tenim un front unitari contra CIU per eliminar-la d'allà on sigui possible.

 

Publica un comentari

~ Inici