20 juny 2007
Convivència escolar i seguretat a Catalunya
La Comissió d'Educació i Universitats del Parlament de Catalunya debat en aquests moments l'enquesta de convivència escolar i seguretat a Catalunya que ha presentat Javier Elzo, catedràtic de sociologia de la Universutat de Deusto, acompanyat de Francesc Colomé, secretari de Polítiques del departament d'Educació, i de Joan Delort, secretari de Seguretat Pública del departament d'Interior.
De moment, l'enquesta no és accessible a través de la xarxa. Seria desitjable que a les webs dels dos departaments i també a la del Parlament hi hagués aquest interessant i valuós document perquè és sens dubte una eina imprescindible per conèixer, debatre i tractar una problemàtica que cada dia preocupa més la nostra societat. Algunes dades posen llum i d'altres obren interrogants sobre cap a on anem. En aquest treball s'hi aborden qüestions crítiques (agressions als centres escolars, assetjament, consum de drogues, responsabilitat familiar, etc) i encara que entre les estadístiques i la realitat hi ha de vegades abismes, no deixa de ser una eina bàsica perquè famílies, professionals de tots els àmbits i polítics tinguin una base de coneixement per tractar la qüestió.
Un petit apunt que no puc deixar passar: ha tornat a sortir, en aquest cas per Francesc Colomé, el paper dels mitjans de comunicació en la formació del clima de convivència i seguretat escolar. Encara hi ha gent que pensa que els mitjans desfan allò que l'escola fa: és la síndrome de Penèlope. És a dir, que els mitjans de comunicació social deformen allò que l'escola forma. No hi estic d'acord, almenys en aquesta generalització tan maniquea amb què ens ho ha plantejat Colomé. No és cert que els mitjans projecten la idea de la resolució violenta de conflictes i de disputes; en tot cas, al jove li crida més l'atenció un cas violent que no un de pacífic, però això no vol dir que els mitjans no prestin atenció a la forma pacífica de resoldre les diferències: què són, sinó, les negociacions polítiques per formar governs a Ajuntaments? No s'han publicat, als diaris, pàgines i pàgines de gestió pacífica i dialogada de diferències? Molt més que no pas assassinats i baralles violentes.

 
Escrit per krls el dia 20.6.07 | Enllaç permanent |


0 Comentaris:


Publica un comentari

~ Inici