20 setembre 2007
Cartoon Forum a Girona... i unes reflexions
Girona acull el Cartoon Fòrum, un esdeveniment internacional que aplega creadors i indústria d'animació audiovisual. És un fòrum de nivell, excel·lent, molt adequat per a Girona. Anit es va celebrar un sopar a l'església de Sant Domènec, que presentava un aspecte sensacional. Llàstima que sigui un fòrum itinerant i que no es pugui quedar aquí.
Al final de la vetllada va aparèixer una tuna. No és una formació musical pròpia del país, però es veu que l'organització va decidir contractar-los per aportar, suposo, un toc presumptament autòcton. Veig que entre els organitzadors també hi ha gent del país, i institucions com l'Institut de les Indústries Culturals i lel consorci liderat per la Generalitat Catalan Films & TV. No cal dir que les peces interpretades per la tuna pertanyien al repertori espanyol més castís. Suposo que deu ser el pes del Ministerio que també contribueix a l'esponsorització i que ha tingut cura de publicar un anunci de plana al catàleg oficial on la paraula que sobressurt i destaca per damunt les altres és "españa". No fos cas que els participants del fòrum pensessin per un moment que aquest país té una cultura diferent a l'estereotip que l'Estat projecta arreu del món. He de dir que això no em sorprèn. El que sí que em sorprèn una mica més, encara que tampoc en excés vista l'actitud desnacionalitzadora del nostre govern, és que el consorci Catalan Films & TV informi de l'esdeveniment i en destaqui això: "D'entre tots els projectes presentats, s'han seleccionat 10 productes espanyols, dels quals 8 són catalans". El mateix que fa pocs dies vaig poder sentir en un reportatge de TV3 sobre les seleccions esportives espanyoles: l'àmplia presència de jugadors catalans que contribueix als èxits col·lectius espanyols. Això és pomoure un marc on la referència principal no és Catalunya, sinó Espanya. I no dic que sigui una opció que no respongui a una determinada visió del que els socialistes tenen d'això que en diuen Espanya; el que vull dir és que només nosaltres podem crear un marc de referència estrictament català, cosa que no només és lícit, legal i possible sinó, sobretot, necessari. Però ja veig que això només ho pensem la gent de Convergència, perquè el Tripartit dels Socialistes de Catalunya se sent la mar de còmode aplaudint la tuna.
[Sobre això he publicat un videocomentari al meu canal Youtube]

 
Escrit per krls el dia 20.9.07 | Enllaç permanent |


1 Comentaris:


At dijous, 20 setembre, 2007, Anonymous Anònim

Valga'm Déu, una tuna !

Però en quin món viuen, no saben que la tuna és la cosa més rància i carrinclona de les espanyes ?

En El Jueves, setmanari d'humor poc sospitós d'obsessions identitàries, fotre's de la tuna és un tema recurrent. Si ho veuen, potser per primera vegada a la història, Girona acabarà associada a tan ridícula expressió folklòrica. Gràcies, tripartit, la pluja fina va rajant.

 

Publica un comentari

~ Inici