29 gener 2008
Exigim a l'Estat que faci servir també el .cat
He entrat al registre del Parlament una proposta de resolució que insta el Govern de Catalunya a prendre les mesures que calguin per tal que l'administració de l'Estat, els seus organismes i les seves empreses adoptin el domini .cat en la versió catalana dels seus llocs web i portals d'internet actius o que s'activin en el futur. Ras i curt: si Google, que és una empresa privada i amb seu a Irlanda, ha activat el .cat, amb més raó ho ha de fer l'aparell de l'Estat que és pagat amb els nostres diners i que està obligat per les lleis orgàniques aprovades (entre les quals, naturalment, l'Estatut). Si la proposta de resolució prospera, i confio que ho farà perquè no veig ningú llevat del PP i el Grup Mixt que tingui motius per oposar-s'hi, el Govern de la Generalitat haurà de sol·licitar a l'Espanyol que almenys a Internet faci servir el domini .cat.

Les raons les exposo al text de la resolució, i els webs que podrien tenir domini puntcat van des del de la Moncloa (www.la-moncloa.es / www.la-moncloa.cat) a l'inefable Ministeri de Foment, a l'Agència Tributària, Renfe, el BOE, etc. Trobareu una llista de les principals planes web de l'administació de l'Estat que ofereixen teòricament versió catalana en aquesta plana.

Crec que si l'Estat adopta el puntcat ajudarà a fomentar l'adopció del domini entre empreses i altres organismes encara reticents, i multiplicarà l'ús del domini.

Ara, és urgent que l'Estat canviï d'actitud perquè ara per ara aquestes planes web no ofereixen un nivell homogeni de presència de la llengua catalana en els seus continguts, i la majoria estan molt per sota del que es podria considerar una versió catalana del website digna. En alguns casos, la versió al català és ridícula, i en molts d'altres és contradictòria: l'epígraf és en català però la resta del contingut és en castellà. És una situació insostenible, que cal capgirar.

 
Escrit per krls el dia 29.1.08 | Enllaç permanent |


2 Comentaris:


At dimecres, 30 gener, 2008, Blogger Ràimon

Home, si en les matrícules no hi ha manera que el posin... i al web electoral diferencia català del valencià, no creus que aquesta proposta no tindrà gaire èxit?

 

At dimecres, 30 gener, 2008, Blogger krls

Hola Ràimon, jo ho veig diferent: per al CAT a les matrícules cal canviar la normativa, i té implicacions industrials, que és l'excusa que solen donar. Això no passa amb el cat a Internet, perquè si volen demà mateix poden registrar el domini i fer-lo servir sense haver de fer canvis de normes, reglaments o coses per l'estil. jo crec que un cop adoptat el .cat, el més lògic seria que les versions dites valencianes apuntessin també en aquest domini.

 

Publica un comentari

~ Inici