07 abril 2008
Esquerra i el gag de l'steak tartar
Acabo de llegir les declaracions d'un diputat d'Esquerra que, per espolsar-se la contradicció entre les paraules de Carod-Rovira (la suposada "pinça" entre CiU i Govern espanyol perquè s'oposen al transvasament del Segre) i la postura del seu mateix partit contrària precisament al mateix transvasament, argumenta que la pinça a què es refereix Carod és la de l'acord per l'Estatut i la limitació de competències a conseqüència de la qual, segons ell, el Govern català ha de demanar permís a Madrid per poder fer el transvasament. Uf.

Més enllà que aviat es posaran de moda els carodòlegs, que seran aquells especialistes a interpretar la realitat que s'amaga rere el gest de vegades taciturn i de vegades logorreic del conseller de la vicepresidència, crec que l'actitud del diputat i per extensió la retòrica calabresa que dia si dia també acusa CiU de gairebé tots els mals (menys l'assassinat de Kennedy, però tot arribarà) recorden molt el gag de l'steak tartar de Mister Bean, un dels més celebrats del personatge.

Mister Bean es planta el dia del seu aniversari, naturalment sol, en un restaurant de luxe. Es disposa a celebrar l'esdeveniment regalant-se alguna exquisidesa que se sol servir en aquests llocs. La carta està escrita, per a un tipus com Bean, en un llenguatge indesxifrable... llevat el preu de cada plat, que entén a la perfecció. De manera que opta pel més assequible a la seva magra butxaca. Quan li destapen solemnement el plat que ha triat, Bean s'adona del greu error que ha comès i, pres pel pànic d'haver de pagar per un plat que no gosa ni tocar i per la repugnància de la carn crua, ordeix un pla que té un propòsit doble: d'una banda, desfer-se d'aquell esguerro; de l'altra, que ningú no s'adoni de la seva ignorància d'haver demanat un plat sense saber què era. Comença a ocultar l'steak tartar arreu del seu entorn, en boles més o menys petites: dins del gerro de les flors, dins del saler, dins la bossa de mà de la senyora que menja a la taula del costat, dins dels pantalons del cambrer... Bean oculta en qualsevol lloc un fragment de l'steak per fer-lo desaparèixer de la seva vista i crear l'efecte públic que se l'ha cruspit encantat.

La situació pren un rumb inesperat quan el cambrer, en un gest maldestre, estimba accidentalment el plat de Mister Bean i tira per terra la resta d'steak tartar que li quedava per ocultar. Mogut per la pintoresca intuïció de què només és capaç ell, Bean munta un escàndol culpant el cambrer d'haver-li malmenat el menjar, i per demostrar-ho ensenya a tothom les restes d'steak que han anat a parar a tots els llocs possibles i impossibles per culpa, ésclar, d'aquell cambrer sapastre. Steak dins del saler? Culpa del cambrer! Steak dins de la bossa de mà de la senyora? El cambrer, culpable!

Bean es fa l'ofès i pensa que ha salvat la dignitat. Fins que per reparar el suposat estrall del cambrer, el maître del restaurant l'obsequia amb un altre plat. Que resulta ser, naturalment, un steak tartar.

Aquesta és, em penso, la tècnica d'Esquerra: quan una cosa no li agrada, no li convé o no era exactament allò que esperava, sempre troba un convergent a qui culpar, sempre hi ha els 23 anys de governs Pujol per responsabilitzar-los de tot allò de dolent que passa al món. En realitat, és un subterfugi per dissimular la seva greu responsabilitat per haver errat en la tria estratègica i per la pesadesa d'un acord que se'ls torna indigerible; el seu raonament és el de Míster Bean: pensen que la gent s'empassarà que per avançar cap a la independència cal pactar amb l'espanyolisme de la mateixa manera que Mister Bean està convençut que la gent del restaurant s'arribarà a creure que un tros d'steak tartar pot anar a raure dins dels pantalons del cambrer com la cosa més normal del món.

 
Escrit per krls el dia 7.4.08 | Enllaç permanent |


2 Comentaris:


At dilluns, 07 abril, 2008, Blogger Toni Ibañez

Excel·lent post!

 

At dimarts, 08 abril, 2008, Anonymous Anònim

Estimado señor Puigdemont,me dirigo a usted con todo mi respeto y con la esperanza de que se conceda unos instantes a leerme.Desde su posicion privilegiada, le insto a que visualice estos videos referentes al 11 de septiembre de 2001 en el que se muestra que la version oficial que nos contaron no es totalmente veridica.YO y muchos como yo,luchamos por que se sepa la verdad que nos han negado y ,que como consequencia de dicho acto de deslealtad hacia el pueblo americano y por consequencia, hacia todo el mundo que habita este planeta, se nos esta engañado vilmente.Desde esa fecha se estan cometiendo todo tipo de genocidios con el beneplacito de un pueblo ENGAÑADO.YO,le pido que pierda un poco de su valioso tiempo,visualice estos videos y que actue en consequencia.
Si tiene alguna duda??le dejo mi correo.
por-respeto@hotmail.es

y aqui le dejo los videos.
http://www.youtube.com/view_play_list?p=8C2FDB7268989F12

http://www.youtube.com/view_play_list?p=F77BD813DBE54BBA

http://www.youtube.com/view_play_list?p=D965F91ABBC13D63

muy atentamente, el pueblo.

 

Publica un comentari

~ Inici