30 juliol 2008
Adif continua insultant i menyspreant la llengua pròpia

Fa unes setmanes denunciava en aquest bloc que els cartells de les obres del TAV a Girona eren exclusivament en castellà. Un insult i un menyspreu a la llengua pròpia del país, consentit per les autoritats locals que es neguen a exigir a l'empresa pública Adif --segurament perquè és del seu mateix color polític-- que tingui respecte per les lleis de què ens hem dotat. Al ple del mes de juliol vam formular la queixa i la petició perquè se subsanés aquesta situació. Ens va sorprendre ser els únics preocupats pel tema i que ningú més no obrís boca. La resposta de l'equip de Govern va ser, com sempre, vague. Vet aquí que aquest dilluns dia 28, alguns dels cartells que havíem denunciat apareixen amb alguns canvis en la retolació. Aparentment són bilingües, però ni ho són tots (com es pot comprovar al fotomuntatge que acompanya aquest escrit) ni tampoc es pot dir que es respecti l'esperit de la Llei de Política Lingüística. El català és la llengua pròpia de Catalunya, els agradi o no als socialistes d'Adif. I col·locar-lo com a segon idioma i en una tipografia lleugerament inferior a la retolació en castellà és com a mínim una manca de respecte al principi constitucional que és la definició de llengua pròpia.
Ja es veu que han reaccionat a la nostra queixa, però ho han fet tard i malament, com si els sabés greu haver de complir amb la llei.
Per al Govern espanyol, on tenen un còmode seient ministres com Chacón i Corbacho, a Girona no hi ha "vianants" sinó que només hi ha "peatones".

 
Escrit per krls el dia 30.7.08 | Enllaç permanent |


9 Comentaris:


At dimecres, 30 juliol, 2008, Blogger Adri

Si això fos només a Girona, només en aquestes obres, seria anecdòtic. El problema és que vagis on vagis pots trobar més exemples d'això que comentes.
I llavors encara tenen els nassos de dir que el castellà està amenaçat a Catalunya.

Salut!

 

At dimecres, 30 juliol, 2008, Blogger krls

Adri, tan de bo fos, efectivament, una anècdota. Si ho denuncio és perquè això comença a ser la norma d'actuació, i perquè observo una certa anestèsia --no sé si provocada pel càrrec i el cotxe oficial-- entre els qui haurien d'estar al peu del canó per evitar que això passés. En fi, tan de bo d'aquí a uns anys tornarem a la normalitat. Merci pel comentari!

 

At dimecres, 30 juliol, 2008, Anonymous Anònim

Potser hauríem de demanar que en pensa la futura alcaldessa accidental. Dels socialistes no es pot esperar res de bo.

Algú ha vist alguna senyera penjada en algun lloc emblemàtic de la ciutat, tal i com passa a la resta de ciutats del món?

 

At dimecres, 30 juliol, 2008, Blogger Bel·la Txao

A Brussel.les, que tenen, com saps, un espai institucionalitzadament en dos idiomes que respecten ordre, alternança, primer-després-primer, dreta-esquerra-dreta, literalment pertot, això no ha servit per pacificar el tema ni per fer que uns aprenguin les coses amb els noms dels altres. Tristament per a utòpics i per a reenginyadors socials, només ens queda un itinerari: exigir el que demanes amb la màxima implacabilitat, amb recrescut vigor. N'estic autènticament tip que haguem de ser sempre naltros a baixar del burro!

Salut i endavant amb aquestes alertes!

 

At dimecres, 30 juliol, 2008, Blogger krls

Totalment d'acord. La llengua pròpia del país és la catalana, i això té un valor polític que hem d'exigir que es respecti, que es desplegui amb lleis adequades i que s'apliqui.

 

At dijous, 31 juliol, 2008, Anonymous Albert

Amb els socialistes anem enrera. Ara només falta )esperem que no sigui així) que ens tombin wl finançament. Ens hi juguem el nostre benestar futur.
http://albert-bir.blogspot.com

 

At dijous, 31 juliol, 2008, Blogger **Clausewitz**

el pa de cada dia a tot el país! Et recomano la lectura de la contra de La Razón d'avui, hi surt una actriu espanyola que afirma que és injust que els actors espanyols no poden actuar a Catalunya perquè no parlen català... llegeix, llegeix!

 

At dijous, 31 juliol, 2008, Blogger krls

Gràcies per la informació. Ja veig de què va aquesta gent: es presten a amplificar el relat fals i falsejat que està redactant l'espanyolisme divers.

 

At dijous, 31 juliol, 2008, Anonymous Xavi R.

És ben bé que amb casos com aquest -que de cap manera és una excepció!- els del «Manifiesto» queden en evidència.

 

Publica un comentari

~ Inici