21 juliol 2008
La crisi impacta sobre l'economia gironina
La crisi no es constata per les xifres macroeconòmiques ni pels concursos de creditors espectaculars sinó quan arriba a la butxaca del ciutadà. I aquí és on Zapatero i el seu Govern --també Castells-- van cometre un greu error. Les dades macroeconòmiques no reflectien allò que el termòmetre de cadascú feia molts mesos que havia deixat palès. Crisi? Deien que no: l'atur és en mínims històrics, creixerem prop del 3%, no hi ha dèficit públic, el sector exterior creix, la demanda interior es manté... Tant li fa si els qui cada setmana fem les compres de la casa notàvem l'encariment galopant de productes bàsics. Havíem de callar davant la sapiència i la contundència, de vegades petulant, dels Solbes i companyia.

I bé: ja fa dies que les dades macroeconòmiques pinten malament i ara ja podem parlar de crisi. S'ha perdut un temps preciós per prendre mesures que reduïssin l'impacte inevitable i ara la sensació de desconcert i desorganització és total. Dues noves dades s'afegeixen a la preocupació de la gent: l'Estat entra en dèficit per primer cop en tres anys, i l'Euríbor ja torna a superar el 5,4%.

A Girona, les conseqüències són clares. Avui llegim que la contractació d'habitatges cau un 64% durant el primer semestre de l'any. Ahir ens informaven que l'economia gironina presenta els pitjors indicadors dels darrers 15 anys. Els mesos de juliol i agost són fonamentals per al negoci turístic gironí, i tan de bo generin resultats positius. Però si no ho són, les conseqüències per al mercat de treball seran devastadores. Estem preparats per fer-hi front? Quins són els "plans b" de sindicats, patronal i administració?

Enmig de notícies negatives llegeixo una notícia que almenys significa la continuïtat d'un negoci familiar gironí, encara que ara canviï de mans. Es tracta dels Cafès Orfeó, empresa que han estat adquirida per la barcelonina Cafès Unic. El compromís per mantenir l'activitat i la marca és una bona notícia.

 
Escrit per krls el dia 21.7.08 | Enllaç permanent |


0 Comentaris:


Publica un comentari

~ Inici