L’autèntica comissió de seguiment del TAV ha de ser el Ple de l’Ajuntament

El grup municipal de CiU a l’Ajuntament de Girona ha anunciat aquesta tarda la seva retirada de la comissió de seguiment de les obres del tren d’alta velocitat en desacord amb la política de marginació que aplica el govern de la ciutat. Les raons les trobareu en el comunicat següent:

El passat dia 1 d’octubre es va reunir la darrera comissió municipal de seguiment de les obres del Tren d’Alta Velocitat, de la qual formen part totes les forces polítiques amb representació a l’Ajuntament. El regidor Joaquim Oliva va representar en aquella reunió el grup municipal de Convergència i Unió.

En el ple ordinari del mes d’octubre, celebrat aquest dimarts passat dia 13, el grup municipal de CiU va preguntar per les obres del TAV i la seva relació amb l’esfondrament de la carretera C-65 just al punt on s’encreua amb els treballs, relació que va ser confirmada per l’equip de Govern. Al mateix ple, CiU va demanar a l’alcaldessa que incorporés als plens ordinaris un informe de presidència que donés compte de les gestions i agenda de l’alcaldia, proposta que va ser rebutjada.

L’endemà dimecres dia 14 al matí, l’alcaldessa de Girona es va posar en contacte amb el portaveu del nostre grup municipal, Carles Puigdemont, per informar-lo de la data del ple extraordinari d’ordenances i del tradicional sopar de Fires previstos per al proper dia 27.

Paral·lelament, el dimecres mateix, una delegació d’Adif al més alt nivell, amb el president de l’empresa pública al capdavant i acompanyada entre altres de l’alcaldessa de Girona, va visitar les obres del TAV a la ciutat, concretament a la zona del pou d’atac de la tuneladora.

D’aquesta visita, el grup municipal de CiU n’ha tingut coneixement només per la premsa. Ni a la reunió de la comissió de seguiment, ni al ple celebrat a la vigília de la visita ni tampoc en la conversa telefònica de l’alcaldessa amb el portaveu de CiU se’n va informar de la visita i, naturalment, tampoc no es va convidar representants del grup de CiU a prendre-hi part.

El fet és greu per la seva naturalesa i per la seva reiteració. No és la primera vegada, ni la segona, que el grup de CiU denuncia la seva marginació del seguiment del dia a dia de l’execució de les obres del TAV, i de la poca informació que es facilita. Ni quan es produeix un incident -el cas de la C-65- s’activa cap protocol d’informació, ni quan es produeixen reunions amb veïns se’ns informa amb temps i forma tal com va ser el compromís contret per l’alcaldia.

El grup de CiU hauria d’haver estat informat de la visita del president d’Adif a les obres del projecte més important de la ciutat, i se l’hauria hagut de convidar a la visita. CiU representa una part important de la ciutat de Girona i exerceix les funcions que democràticament li han estat confiades. L’ocultació de la visita només té per objectiu dificultar que l’oposició de CiU pugui exercir la seva tasca de control de les obres, i demostra allò que hem vingut denunciat sempre: el tripartit, amb l’alcaldessa al front, té més interès a facilitar la feina a Adif i al Ministeri de Foment que no pas a defensar els interessos dels gironins.

Aquesta situació és una desautorització de la comissió de seguiment com a marc on ha de fluir la informació relativa al TAV, és una mostra de la incapacitat del Govern de la ciutat a comunicar una cosa tan senzilla com la visita del president d’Adif ni tan sols el mateix dia o el dia abans aprofitant la celebració del ple, i és una voluntat clara i poc democràtica de marginació i exclusió del grup municipal de CiU i de menyspreu cap als gironins que han votat aquesta formació política.

És per això que el grup municipal de CiU ha decidit retirar-se de la comissió de seguiment en entendre que no és operativa, que no serveix al seu propòsit de mantenir informats els grups municipals, que només té sentit com a coartada presumptament participativa de l’equip de Govern però no serveix per facilitar la feina democràtica del necessari control. Sense informació no hi pot haver control. Lamentem, també, el poc respecte institucional envers el segon grup de l’Ajuntament i el menyspreu als ciutadans.

L’ajuntament ha renunciat a la transparència. Tristament, en la tria entre el Ministeri i Girona, l’equip de Govern ha triat el Ministeri. La seva obsessió a agradar el Ministeri és d’un servilisme que CiU no pensa acceptar i del qual no pensa ser còmplice.

Confiem que s’aprovarà la moció que vam anunciar al ple passat, on es demanarà que l’alcaldessa informi cada mes, al ple, d’un seguit de temes i gestions, entre els quals les obres del TAV. Si no s’aprova, demanarem informes per escrit de l’evolució de les obres i de les incidències que s’estiguin produint, per tal que la informació també arribi als ciutadans.