Un govern sense entesa = una ciutat perjudicada

L’Albert Riera i jo hem ofert aquest migdia una roda de premsa als mitjans gironins per explicar la posició del grup municipal de CiU davant de la situació política generada per les desavinences, les fissures i la poca eficàcia que està demostrant el govern tripartit i el pla de mandat. Les valoracions que hem expressat a la roda de premsa són les següents:

1. El govern de la ciutat es troba en situació de fallida política, és un projecte a la deriva, un campi qui pugui insolidari i que perjudica greument la ciutat.

2. Els socis evidencien un alt grau d’insatisfacció davant d’un pacte que ha grinyolat des del primer dia, que no ha funcionat mai bé, que ha estat i és font de problemes i que els ciutadans perceben no pas com una solució sinó com a un problema, que enfonsa la ciutat en el desgovern.

3. Ara que la situació econòmica empitjora, amb 6.000 aturats a la ciutat de Girona, es demostra que el tripartit no està capacitat per gestionar els efectes de la crisi i que el pacte de govern subscrit no dóna resposta a les preocupacions de la gent.

4. La ciutat està desgovernada i va empitjorant. Els socis del tripartit van a la seva. Creix el malestar veïnal per la manca absoluta de resposta i de capacitat política i a vegades tècnica per resoldre els problemes de Girona. Davant de tot això, l’alcaldessa està desapareguda. Per què s’amaga l’alcaldessa? No té autoritat per posar ordre al govern, no té força per prendre decisions i imposar un criteri de ciutat per damunt de les picabaralles partidistes, no té voluntat d’arremangar-se i agafar el toro per les banyes. A l’alcaldessa els conflictes se li estan podrint a les mans i no pren decisions compromeses.

Les conseqüències d’aquesta deserció de l’alcaldia, que perjudica la ciutat:

• La rebel•lió dels veïns de Santa Eugènia és un senyal d’alarma que es va encendre fa molt de temps però que l’alcaldessa ha deixat deteriorar. Ha preferit menypresar els ciutadans de Santa Eugènia, no respondre els seus requeriments, no prendre decisions, quan per carta li demanaven a la primavera passada responsabilitats. Entre els veïns de Santa Eugènia, carregats de raó, i el seu regidor d’Urbanisme, l’alcaldessa ha triat la fidelitat al partit encara que s’ha demostrat una altra vegada la incompetència del regidor. Ara ja no és només l’oposició de l’ajuntament la que demana la dimissió del tinent d’alcalde d’Urbanisme: ara també la demanen els veïns de Santa Eugènia. Què pensa fer l’alcaldessa? On s’amaga? Per què no troba una mica de temps per respondre els veïns d’un barri al que se li ha acabat la paciència? Tan poc li importa Santa Eugènia, i tant li importa el PSC?

• L’alcaldessa i la regidora Salamaña han permès que la incompetècia política i tècnica de l’àrea de vialitat de l’Ajuntament generi una confrontació al barri de Sant Narcís entre botiguers que defensen zona blava i veïns que reclamen, amb tota la justícia del món, aparcaments lliures a la zona. Enlloc de liderar i governar, l’alcaldessa i la regidora han deixat que esclatés un conflicte que mai s’hauria hagut de produir. Calen aparcaments lliures a la zona de Sant Narcís perquè al seu dia es va decidir que s’havien de sacrificar molts aparcaments per les obres del TAV però no es va tenir cap idea de com compensar-ho i de com podien implicar Adif en la materialització de solucions. Es van adormir i van ser massa complaents amb Adif. També calia buscar solucions als comerciants que reclamen, també amb tota la raó del món, mesures per compensar l’impacte desastrós de les obres al barri. On és l’Ajuntament? Enlloc. Ni tan sols ha tingut la decència d’informar-los que tenien dret a rebre compensacions econòmiques per la pèrdua de negoci. D’això, l’alcaldessa no sap / no contesta.

• L’equip de Govern amb l’alcaldessa al front és incapaç d’executar la totalitat d’un pressupost d’inversions ja de per si molt escanransit. És inconcebible que quedi pendent d’executar un 40% del pressupost. O el pacte de govern estava mal fet, o bé els mateixos que el van signar són els que s’encarreguen d’incomplir-lo. Tampoc hem sentit ni una paraula de l’alcaldessa.

• S’incompleix el compromís de parlar amb l’oposició dels pressupostos per al 2010. Ens ho han anunciat diverses vegades però ja estem acabant l’any i encara no s’ha produït ni tan sols una trucada per compartir la informació que bé han tingut la delicadesa d’explicar a la premsa. Zero voluntat de negociar res amb l’oposició, i segurament zero capacitat per fer-ho. I a aquestes alçades del mandat sona una mica esperpèntic que se’ns reclami a l’oposició un pacte de ciutat després que se’ns exclogués del pla de mandat que havia de servir per tirar endavant la ciutat. Després de gairebé tres anys d’aplicació fracassada del pla de mandat sona una mica desesperat que se’ns demani, ara, un pacte de ciutat. Però l’alcaldessa continua sense trucar, sense respondre les cartes, sense expressar cap idea, ni concreta ni inconcreta, de què voldria negociar amb l’oposició. És evident que no vol negociar res.

• La degradació de la ciutat en aspectes com la neteja, el manteniment i especialment la seguretat. La insatisfacció veïnal pel mal funcionament de l’ajuntament en aquests àmbits és evident. Deu ser que no trepitgen el carrer, o bé que no escolten el que la gent els diu, o que no llegeixen els correus que la gent els envia.

• La incapacitat de complir els seus propis compromisos, anunciats a la premsa, en el projecte del Modern i de l’ampliació temporal d’oficines municipals. Hauríem d’estar ja en ple procés participatiu per al cinema Modern i ja s’hauria hagut de convocar i resoldre el concurs per llogar els famosos 1.800 m2 d’oficines. No n’han dit res, començant per l’alcaldessa. Passen els anys, passen les oportunitats, i el govern de la ciutat continua adormit.

• La incapacitat de posar sobre la taula i debatre els projectes que s’han preparat al llarg d’aquest any 2009 per poder presentar al pla de finançament local per al 2010. Tornarem a asfaltar carrers per tercera vegada? Deixarem passar oportunitats? Esgotarem la partida? Complirem els terminis? No sabem quin és el projecte de l’alcaldessa per a la nostra ciutat. El sap ella? Els ciutadans comencen a dubtar-ne.

• La deixadesa permanent en la direcció política de projectes concrets: des del xalet tarrús al pla de baix de domeny, passant pel pàrquing del pallol, la permunta amb l’estat per l’arxiu provincial, les expropiacions del pont del Ter, les façanes de l’Onyar, l’aula gastronòmica, la confrontació amb el sector i el galimaties que s’està produint al Mercat municipal.

Tot plegat dibuixa un panorama que ens fa dir, i ho diu també la ciutat, ja n’hi ha prou. Si el pacte de govern no rutlla, que pleguin, que el deixin córrer. que renunciïn a càrrecs i poder. Si l’alcaldessa no lidera, no mana i es deixa manar, hauria de replantejar-se seriosament si no hauria de donar un cop de timó a la seva gestió. En tot cas li volem fer una pregunta a l’alcaldessa: està satisfeta de com van les coses? està satisfeta de la seva gestió, de la del seu equip? L’oposició no ho està, la ciutat no ho està. Insistim: ho està l’alcaldessa?

El que no pot continuar és aquesta situació de gran desori quan la ciutat necessita més que mai un govern fort, cohesionat, liderat amb convicció, amb il•lusió, amb autoritat, amb sobirania davant del partit i del seu primer secretari.

Li demanem, a l’alcaldessa, un cop de timó. Demanem als socis del tripartit que pensin en la ciutat, no en les eleccions, i que no es posin nerviosos abans d’hora. Demanem que governin bé.

I si no en saben prou, o no se senten amb força, o no n’acaben d’estar convençuts, que actuïn en conseqüència però que no maregin més la perdiu. La ciutat no està per aquesta mena d’espectacles, ni està disposada a suportar més la incompetència municipal.