El Ple de l’Ajuntament de Girona que hem celebrat aquest vespre ha debatut, a preguntes de l’oposició, la gestió dels efectes de la nevada a la nostra ciutat. La meva intervenció l’he acabada recomanant que per a ocasions futures l’equip de Govern superi la resignació del rabadà (“la neu que pel camí hi ha/la calor ja la fondrà”) que l’ha caracteritzat totes aquestes hores. I abans he fet una descripció de la situació que he pogut comprovar, que no coincideix amb la descrita per l’alcaldessa (vegeu el vídeo que acompanya aquest article: les imatges són preses cap a les onze del matí), i he llegit alguns comentaris que alguns lectors del bloc i del meu perfil de facebook m’heu fet arribar. Creia convenient dur al Ple municipal els testimonis directes de gironins que han patit els efectes de la nevada perquè els responsables polítics que manen a la ciutat no es quedin només amb la versió oficial i del despatx. Que sàpiguen que rere cada cas no hi ha una anècdota sinó una situació preocupant. Mentre llegia els comentaris, una regidora socialista que tinc ben a prop –i que acostuma a menjar xiclet i fer dibuixos en una llibreta mentre parlem els regidors que no som del seu grup polític– ha exclamat “això fa riure!”. Ho hem pogut sentir tots els regidors de CiU. L’alcaldessa, tan primmirada quan es tracta de fer callar o fer rectificar el nostre grup, li ha permès aquest i d’altres comentaris. El cas és que he aprofitat per demanar-li que aclarís si aquells testimonis de gironins indignats o que senzillament expressaven els seus problemes i opinions, eren per riure. A mi no m’ho sembla gens, i no accepto aquesta mena de frivolitats per part d’un responsable polític.
He descrit allò que no ha funcionat. Entre el moment que va deixar de nevar i el moment en què els carrers van començar a estar nets han passat moltes, massa hores. S’hi han posat molt tard, i a menys velocitat de l’esperada. El lector gironí se sorprendrà de saber que a les set del matí tots els carrers de Figueres estaven nets i practicables. A Girona només alguns eixos principals, però ni de lluny hem començat a tenir els carrers nets fins passat el migdia. He demanat que s’extremin les previsions de tractament dels carrers amb sal, perquè aquesta nit i matinada glaçarà de valent. El nivell d’impostos que hi ha a Girona, la pressió fiscal, el cost de la vida… exigeixen de l’Ajuntament respostes molt més ambicioses i ràpides que les que ha donat. No podem pagar impostos de primera i tenir serveis de tercera. No és de rebut que els vianants no hàgim pogut transitar amb normalitat per les voreres fins passat el migdia. Totes aquestes hores perdudes no ens les podem permetre en el futur.
Per això hem fet una sèrie de recomanacions, a les quals ens comprometem si aconseguim governar la ciutat i liderar polítiques de canvi:
• Creació d’un òrgan de protecció civil que tingi dos nivells, un d’operatiu i restringit i un altre d’ampliat on es convoquin tots els portaveus, els regidors de barri i els representants de les associacions veïnals.
• Obertura dels centres cívics amb presència del regidor de barri per anar informant i atenent les necessitats
• Mobilització d’empreses d’obra pública per assegurar i avançar la normalitat a tots els carrers de la ciutat, no només uns quants i escassos.
• Creació d’un cos de voluntaris per situacions d’emergència, com la que hem viscut: per ajudar a netejar voreres, per distribuir sal, per repartir pales a qui en necessiti, per informar, per traslladar persones amb 4×4, per ajudar a posar cadenes, per informar a ,a gent de fora que queda atrapada o penjada a les estacions de tren i autobusos. El que la majoria de ciutats avançades del món tenen.
• Millorar la coordinació amb l’administració de la Generalitat per evitar confusions com la de les escoles, que per a Educació havien de quedar tancades des del matí però per a l’Ajuntament es mantenien oberts els menjadors i alguns centres fins a les tres. En aquestes situacions, les ordres han de ser precises i úniques per evitar confusió i caos.
Strict Standards: Declaration of Social_Walker_Comment::start_lvl() should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /srv/vhost/carlespuigdemont.cat/home/html/blogwp/wordpress/wp-content/plugins/social/lib/social/walker/comment.php on line 60
Strict Standards: Declaration of Social_Walker_Comment::end_lvl() should be compatible with Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /srv/vhost/carlespuigdemont.cat/home/html/blogwp/wordpress/wp-content/plugins/social/lib/social/walker/comment.php on line 60
Carles,
M’agraden les propostes que has fet, sobretot de coordinació i de crear xarxes de voluntaris per situacions d’emergència.
Poso un exemple, la darrera petita nevada que vam tenir fa pocs dies, va ser la tarda/nit d’un diumenge. Sóc veí de Montjuic, quan tornava cap a casa aquella tarda, el meu vehicle m’avisava de gel. Però no hi havia cap camió tirant sal, l’endemà al matí tot era glaç, obviament impracticable.
Puc entendre que no hi ha mitjans un diumenge a la tarda pet fer-ho, probablemet és caríssim o potser no?
Aquí és un podriem entrar una xarxa ben organitzada de voluntaris, ara bé, amb mitjans i coordinats.
Acabo de mirar per internet que hi ha llevaneus de segona mà, que costen igual que el cotxe meu nou. Potser que la Diputació s’ho faci mirar quan en aquest temps dos llevaneus que té, no funcionen. Segurament aquest estiu estaran arreglats.
Bona tarda.
Por, de res; només faltaria. I menys de parlar i d’opinar: hi tenim tot el dret, i com que estem en democràcia ens l’han de respectar. És així de senzill. I el que no ho entengui així, ho sento, però no mereix posar-se la paraula democràcia a la boca, i menys viure de (suposadament) representar-la.
Se a de perdre la por a dir les coses pel seu nom, molts som conscients de que es poden millorar o por lo menys intentar-ho, aquest es un país que sempre em tingut la fama de ser moderats i sospesar les coses un parell de vegades, abans de dir res, potser arribat l’hora de començar a dir lo que un creu esta mal fet o al contrari aplaudir les ben fetes sense parar molt a pensar si es lo convenient o no, perquè potser no o siga en aquell moment, pro fer-ho mes tard podria ser-ho menys. El surrealisme del govern de la Generalitat no es pot deixar bocabadats em d’actuar i dir les coses clares jo quan taxava de BURROS a tots els que pertanyent a política territorial i el Sr:Nadal el capdavant, per la falta previsió etc,etc (Recordeu que soc empleat de Rodalies i ell es el AMO), e pensat (dues vegades) potser no cal, pro ja estava fet i mira per on el escrit sortira publicat demà el Punt diari de Girona i e tornat a pensar(aquest cop nomes una vegada), no em penso callar mes si trobo que les coses no es fan ben fetes.
Por …..de que?
Carles, la idea de resignació no és pas representada pel Rabadà. El Rabadà representa la idea de rebequeria, unida al refús displicent. El Rabadà simplement no vol anar amb qui li demana de ser acompanyat. Concretament, un Rabadà, a Girona, seria algú que digués que està amb tu però que, amb tu, poc hi vol pas anar (no et vol votar, per una o altra raó).
Qui representa la idea de resignació és En Met de Ribes. Quina és la llegenda d’En Met de Ribes? En Met de Ribes (de Freser) se’n va anar a comprar a Camprodon. Quan passava pel pont, va relliscar i va quedar penjant de la barana, cuidant caure al riu. Un conegut, que també anava a mercat, el va veure i li va dir:
–Met! Com va? Què fas?
–Anar fent… –va dir, amb esforç notable, el pobre Met de Ribes.
Doncs el dia després del dia després, jo, que em dec poder sentir al·ludida com a autora d’un dels comentaris, que el dia 8 a la tarda vaig travessar mig Girona com vaig poder i que ahir al matí vaig tornar a travessar-la trepitjant neu i basses i mirant de no patinar a les voreres gelades per anar A TREBALLAR(perquè no ho sé si ho sap la senyora alcaldessa, però solucionar els problemes dient a la gent que no surti al carrer si no és imprescindible no és solucionar res: això és esquivar un problema, no solucionar-lo, i a més si ens quedem tots a casa, a veure com rutlla la ciutat), perquè si no treballo no menjo ni pago el lloguer, continuo veient voreres glaçades i continuo sense veure-li la gràcia. Avui, els únics carrers nets són els principals i els que hi toca el sol. Que vagin a veure, per exempe, els regidors riallers, els carrers secundaris del carrer de la Rutlla. A Puigcerdà no van ni suspendre les classes ni el transport escolar. No tenim una bona gestió de la ciutat, i que no em parlin de situacions d’emergència, perquè que quan plou s’inundin els baixants dels passos de vianants, per exemple, és una situació habitual que fa anys que dura, i plou bastant més sovint que neva… Això també deu fer riure, suposo. Potser caldria que anessin més a peu per Girona en comptes de mirar-s’ho tot des de darrere les finestres dels despatxos, i potser a més d’un o una se li glaçaria el riure a la boca.
En efecte, un dels comentaris que vaig llegir en públic era el teu. Em va doldre especialment que la regidora Salamaña els menyspreés d’aquella manera tan prepotent (“això fa riure!”) i l’alcaldessa no li cridés l’atenció. Rere cada cas (i avui continuo rebent missatges de descontent i preocupació) hi ha un problema, en alguns casos greu, no pas una anècdota. Podem carregar tant com calgui les culpes sobre les elèctriques, però allò que era competència municipal no ha funcionat i això ha agreujat la situació.