Fer la ciutat per als seus ciutadans, la veritable política local

presentació candidatura 2015

El teatre del centre cívic de Sant Narcís va acollir la presentació de la nostra candidatura a les eleccions del proper 24 de maig. Fa quatre anys érem al centre cívic del Ter, en circumstàncies diferents: aleshores érem un grup que s’havia passat trenta anys a l’oposició, i ara en som un que en porta gairebé quatre al govern de la ciutat. Un govern en minoria, sí, però compromès amb el diàleg i l’acord. Tant és així que vaig decidir imprimir aquests valors directament a la candidatura amb què em presento a la reelecció com a alcalde de Girona, i per això oferim als ciutadans la possibilitat de votar una llista integradora, transversal, carregada de matisos i accents… tal com és la societat i tal com volem que sigui Girona. Tots comptem, no sobra ningú. No som, per tant, un grup de gent anti res, ni contra ningú, ni per imposar res: ens hem posat d’acord gent de Convergència, d’Unió, d’Avancem, de Reagrupament i persones independents per poder presentar una llista que de la pluralitat en fa la seva coherència i el seu compromís de govern.

Avui ens presentem amb deures fets i amb feina avaluable. Per tant, els nostres compromisos de govern es poden recolzar en una feina de la qual ens sentim orgullosos i per a la qual no hem escatimat esforços. I al centre de totes les nostres polítiques hi ha hagut una obsessió, que serà la mateixa que recorrerà el nostre pla de govern si obtenim la confiança dels gironins per poder-lo aplicar: la gent, els ciutadans. Hem comptat amb la ciutadania com cap altre govern anterior no havia fet mai. Ho hem fet amb mecanismes de participació i accessibilitat a un munt d’informació fins ara tancada a pany i forrellat, amb votacions populars per decidir partides pressupostàries, amb intervencions al Plens municipals. I també amb polítiques que clarament tenien un destinatari principal: la gent. El foment de l’ocupació, la facilitat fiscal –congelant taxes i impostos en tot el mandat, facilitant en fraccionament dels rebuts–, les ajudes a les famílies, la reducció a la meitat del preu dels habitatges socials, les beques menjador esteses també als instituts, la progressivitat fiscal a les llars d’infants… La llista és llarga, i també hi podríem afegir l’empeny per situar Girona com una de les ciutats més dinàmiques i atractives del país.

Tenim moltes ganes de continuar la feina de transformació i modernització de Girona. Som a mig camí i ens esperen uns anys molt positius si tots plegats fem les coses bé. Hem de perseverar en el combat contra els efectes de la crisi per tal d’acabar el proper mandat encara amb menys atur, amb major dinamisme econòmic, amb més i millors oportunitats de treball, i amb menys famílies exposades a la precarietat. En aquests quatre anys s’ha reconduït una situació terrible, la d’una galopant destrucció de llocs de treball; això ha canviat però no prou ni de manera consistent. Som tot just a l’inici de la recuperació, no hi hem entrat de ple i tot és molt fràgil. Però és evident que tenim al davant un panorama menys devastat del que teníem quan vam arribar al govern per primer cop, l’u de juliol de 2011. Ara ens toca remuntar amb força. Per fer-ho ens calen eines; sobretot ens caldrà més força política per poder impulsar amb més celeritat les accions i projectes que ens hem plantejat.

A la campanya parlarem de tot això i de com fer-ho possible.