La seguretat viària com a prioritat social

Cada mort a la carretera comporta una tragèdia familiar irreparable, de la qual no som del tot conscients fins que ens toca de prop. Per això cada desgràcia, sobretot si es produeix en circumstàncies evitables, ens commou profundament. El risc a la carretera no estalvia ningú, i fins i tot massa sovint les víctimes no hi han tingut la menor responsabilitat. Per això cal que no oblidem que la lluita contra la sinistralitat no es guanya mai de manera definitiva, que hi cal batallar-hi cada dia i amb eines noves que ens ajudin a reduir a la mínima expressió la gravetat dels accidents. I que quan l’estadística ens vagi a favor, retinguem dues premisses indispensables: que per a la família que rep el cop les estadístiques no serveixen per a res, perquè ningú no els tornarà el seu ésser estimat; i que hem d’evitar el risc de baixar la guàrdia. En aquest sentit us recomano l’entrevista a la nova directora general de trànsit, Eugènia Domènech, que li fan al diari Ara (@diariARA).

Les notícies sobre els radars a les carreteres, les retirades de punts al carnet o les campanyes per prevenir les distraccions al volant van substituint, cada vegada més, les notícies que fins no fa pas tants d’anys eren habituals cada setmana: la del nombre de morts a les carreteres que semblava no tenir fi. Malgrat les desgràcies recents, ningú no pot discutir que en poques dècades s’ha revertit una situació alarmant. Hi han intervingut molts factors: la millora de les carreteres, la millora dels vehicles, la tecnologia, els controls, les campanyes de conscienciació… Avui, que tenim un parc mòbil molt superior al que teníem fa quaranta anys, i que les nostres carreteres són usades per milions de persones al llarg de l’any, les dades ens indiquen que el nombre de víctimes mortals ha canviat radicalment.

sitios trànsitAvui, en les efemèrides gironines que diàriament difon el servei d’arxiu de l’Ajuntament de Girona es reprodueix una portada del diari Los Sitios de fa 44 anys per recordar que tal dia com avui el ministre d’Obres Públiques va inaugurar el pont de l’Alferes Huarte de Girona. Era el tema principal de la primera pàgina, al costat d’una altra notícia destacada relativa a l’estança de Franco a La Corunya.  Repassant la portada em fixo amb una notícia que, de produir-se avui, obriria sens dubte la portada de qualsevol mitjà: el cap de setmana havien mort 10 persones a les carreteres gironines.  És la notícia que ocupa menys espai a la portada. Però aquesta dada d’un sol cap de setmana, si la comparem amb les dades de morts a les comarques gironines en tot el 2014, ens explica el canvi profund que s’ha operat en seguretat viària. L’any passat, segons l’anuari estadístic del Servei Català de Trànsit, 20 persones van perdre la vida a les carreteres gironines en accidents interurbans. Fa 44 anys, en un sol cap de setmana es van produir la meitat de les morts en el moment de l’accident que avui es produeixen en tot un any. Tenint en compte l’increment de vehicles que hi ha a les carreteres, aquesta reducció ens ha d’esperançar molt. Avui som un dels països amb la relació més baixa de mortalitat per cada milió d’habitants, i hem d’aspirar a més.

trànsit mortalitat unió europea