30 juliol 2007
L'anestèsia socialista progressa
Barcelona ha conegut el pitjor accident elèctric de la seva història recent però ningú no ha dimitit i el president del nostre país s'ha pres el seu temps abans de sortir a demanar explicacions. Fa un any, l'aeroport de Barcelona va viure la pitjor situació de la seva història, però tampoc no va plegar ningú. Els trens continuen perjudicant el país i els seus habitants i visitants, però ens hem de sentir a dir per boca d'una militant socialista i companya de gabinet de militants del PSC, que aquí serem l'enveja del món mundial pel que fa a les infraestructures. I no passa res: vull dir que no apareix ni un sol cartell amb un "nunca mais" o amb un "ja n'hi ha prou" o amb un "Catalunya lliure d'ineptes". Hi ha hagut una cassolada però amb sordina, perquè ja se sap que quan manen els socialistes sempre es viu millor i les cassolades no existeixen. Fins i tot, en plena apagada, apareix el sondeig de l'inefable Centre d'Estudis d'Opinió tornant a repetir la mentida que els relators socialistes volen convertir en realitat: que en aquest país guanya el socialisme fins i tot quan perd. L'enquesta pren una base de votants majoritàriament socialista per dir que si se celebressin eleccions nacionals hi hauria una victòria del PSC. És la segona vegada, però ells van fent via perquè saben que tenen butlla gràcies a les crosses d'ERC i ICV, que li riuran les gràcies fins cinc minuts abans de les properes eleccions, en què faran veure que aporten algun toc de diferenciació.

 
Escrit per krls el dia 30.7.07 | Enllaç permanent | 4 comentaris
27 juliol 2007
Visita a la rectora de la UdG, Anna Maria Geli
Un grup de parlamentaris gironins de Convergència i Unió ens hem reunit aquest migdia amb la rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli per intercanviar punts de vista i informacions sobre diversos assumptes d'interès mutu, singularment de la futura facultat de Ciències de la Salut. La rectora ens ha explicat els principals projectes de la universitat i hem convingut a felicitar-nos per com han acabar encarrilant-se les coses en relació amb la facultat mèdica. Els primers anuncis van encendre totes les alarmes i ens van inquietar molt, no només a nosaltres sinó també al Col·legi de Metges de Girona; al final s'ha imposat el seny i el model que defensava CiU (una facultat liderada per a Girona) és el que segurament serà. Però com que en aquest afer hi ha hagut tantes contradiccions en el si del Govern de la Generalitat i tanta improvisació ens hem compromès a no baixar la guàrdia i seguir molt de prop el desenvolupament dels estudis. Per part de CiU hi hem assistit l'Eudald Casadessús, l'Elena Ribera, en Santi Vila i jo mateix com a diputats al Parlament de Catalunya, i la Rosa-Núria Alexandre, senadora de CiU per Girona. És d'agrair la cordialitat amb què hem estat rebuts i les informacions que ens ha facilitat.

 
Escrit per krls el dia 27.7.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
25 juliol 2007
No és una qüestió formal
L'alcaldessa de Girona va decidir encertadament deixar sobre la taula un punt que no havia d'haver figurat a l'ordre del dia: no va ser tractat a la reunió de la comissió informativa corresponent i, per tant, no podia figurar en l'ordre del dia. Li ho vam demanar des de CiU i he de reconèixer que no esperava que ens fes cas, de manera que en acabar el Ple li vaig reconèixer el gest. No estic d'acord, però, que s'intenti fer passar aquest episodi com a un error estrictament formal. No és cert. Formal seria que hi faltés una data, o que un document no portés la signatura, però en un assumpte que representa, en el seu conjunt, una inversió superior als 14 milions d'euros saltar-se un tràmit, ni que sigui per un oblit innocent, no hi ha res que sigui formal. El que havíem de discutir en el ple és de prou consideració i importància com perquè si no s'ha tractat prèviament a la comissió d'Urbanisme es deixi sobre la taula. En política diuen que les casualitats no existeixen. Vull creure que en aquesta ocasió sí, i que el fet que els sis regidors de CiU siguem novells no té res a veure amb el fet que l'assumpte de major envergadura del ple figurés de manera improcedent a l'ordre del dia, per l'oblit d'un tinent d'alcalde amb una dilatada experiència municipal...

 
Escrit per krls el dia 25.7.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
21 juliol 2007
Pinzellades de la premsa d'avui
La premsa d'avui és rica i variada en temes d'interès, trencant el tòpic que a l'estiu no hi ha mai notícies. Llegeixo al Diari de Girona, en una documentada crònica de Joaquim Bohigas, la mort del bisbe d'una diòcesi del Perú Enric Pèlach, nascut a Girona l'any 1917. No el coneixia, però em puc imaginar el servei que ha prestat en aquella part del món. Durant anys vaig ser alumne d'un col·legi on hi va venir a retirar-se un religiós marista, el germà Narcís, que havia estat prop de quaranta anys al Perú i que va ser el primer que em va parlar del quètxua i del genocidi cultural i lingüístic de les comunitats indígenes per part del colonitzador espanyol. La feina per dignificar la llengua i la cultura pròpies formava part de la funció evangelitzadora, almenys aleshores. Anys més tard vaig conèixer un altre religiós, germà d'un bon amic meu, que està destinat a una zona especialment conflictiva de l'Equador, en l'enclau fronterer amb el Perú i Colòmbia. El seu treball, gens fàcil i ple de riscos, és un exemple del que és la solidaritat i la cooperació anònimes, desinteressades i desmediatitzades. Que descansi en pau el bisbe Pèlach.
Llegeixo al Punt que la consellera Geli està encantada de la vida amb el fet que la futura facultat de Medicina s'esquarteri en tres universitats diferents, una d'elles privada. No sé si encara són "progressistes" tota aquesta colla de gent, però em sorprèn. Espero que dilluns ens aclareixin tot aquest embolic, si poden, però em temo que ens venen gat per llebre.
M'ha interessat, també, el reportatge difòs per la BBC que recull el diari electrònic El Debat, on s'alerta sobre els "efectes devastadors" d'una crisi immobiliària a l'Estat espanyol. Alguns fa temps que demanem un canvi de rumb en el model socioeconòmic de la nostra societat, i particularment de la nostra ciutat: hem de treballar de valent a la recerca de nous jaciments de creació de riquesa, però sembla que de moment això no preocupa als actuals governants.
Notícies interessants, a les quals cal afegir, per descomptat, la crisi monumental que té el PP a Catalunya i l'escàndol del segrest de la revisa satírica El Jueves per una vinyeta sobre els prínceps espanyols. La dimissió de Piqué portarà cua, i significa un canvi de rumb que elimina, al meu entendre, les escasses possibilitats que Rajoy fos el guanyador de les eleccions estatals. El segrest de la revista catalana em sembla impresentable i anacrònic. He de dir que no entenc la reacció del meu col·legi, el Col·legi de Periodistes, quan en la nota en què condemna el segrest recorda que els mitjans de comunicacióm "han de fer ús de la seva llibertat d'expressió amb respecte a les persones, sigui quina sigui la seva condició". Bé, en tot cas cadascú sabrà de quina manera vol fer ús de la llibertat d'expressió mentre no vulenir la llei; les recomanacions estan bé i segurament les comparteixo, però exigir una determinada manera d'exercir una llibertat em sembla excessiu. Tampoc no comparteixo la idea que una vinyeta com la que apareixen els dos prínceps sigui irrespectuosa: pot ser més o menys grollera, més o menys graciosa, però quan es tracta d'humor i de sarcasme --que és el model de negoci de la revista-- em sembla que té poc sentit demanar certes coses. Insisteixo que els límits vénen marcats per la llei, i les opcions individuals les decideix cadascú d'acord amb la seva consciència i la seva moral. El jutge que ha segrestat la revista ha provocat l'efecte contrari al desitjat (volent evitar la difisuó de la suposada injúria l'ha acabat estenent-la per tot arreu)... Encara que amb aquesta gent mai se sap quines són les seves intencions reals.

 
Escrit per krls el dia 21.7.07 | Enllaç permanent | 1 comentaris
20 juliol 2007
Xavier Bosch, plega el millor professional
He seguit, una mica sorprès, la notícia que Xavier Bosch deixava el programa "El món a Rac-1" que ha conduït en els darrers set anys. M'ha sorprès que un professional que ha aconseguit èxits d'audiència indiscutibles sobre la base de la professionalitat, la bona educació que defuig la moralina, la independència i la catalanitat, plegui d'aquesta manera. Tinc dubtes sobre si el millor professional de la ràdio generalista en català ha arribat tot sol a la conclusió que havia de plegar.
Em sap greu, perquè el seu estil i la seva pluralitat m'havien fet decantar fa temps pel seu espai, i el trobaré a faltar. Les seves tertúlies, els seus comentaris, la forma que té d'entrevistar la gent, han subratllat sempre una gran professionalitat, d'altra banda de manera gens pedant i sempre procurant no caure en la temptació d'erigir-se en una mena d'autoritat moral o de consciència cívica del país que en què d'altres conductors de programes sí que cauen. M'ha agradat molt la forma com ha gestionat el seu comiat: ho celebro, perquè hi ha gent que es perd en aquesta mena de detalls i ell, en canvi, ha estat d'una elegància i d'una seriositat que m'han meravellat. Fins al darrer dia ha conduït el programa amb el mateix zel que si hagués de continuar set anys més al front de la direcció. Potser per això el programa d'avui (no l'he sentit tot, llevat del magnífic espai "la paraula del dia", però n'he llegit alguna referència, com per exemple aquesta del Singular Digital) m'ha semblat adequat i correcte.

Si és cert que l'inefable Antonio Bolaño, que és com dir Montilla, que és com dir Tripartit, que és com dir PSC, Esquerra i Iniciativa, és una de les raons que han dut Xavier Bosch a plegar em confirmarà el que ja vaig dir al seu moment sobre el personatge i la seva funció, i serà un capítol més de la involució democràtica que en determinats àmbits està comportant l'asfíxia política del Tripartit dels Socialistes de Catalunya.

Que tinguis molta sort, Xavier Bosch. Un país tan petit com el nostre necessita el teu talent, el teu coneixement i la teva independència política.

 
Escrit per krls el dia 20.7.07 | Enllaç permanent | 1 comentaris
18 juliol 2007
Una facultat de Medicina també tripartita
La premsa d'avui informa de les declaracions de Blanca Palmada, comissionada d'Universitats del Govern, segons les quals es crearà una nova facultat de Medicina que estarà repartida en tres Universitats: dues de públiques --la Universitat de Girona i la Pompeu Fabra-- i una de privada --la Universitat Internacional de Catalunya. D'entrada, he de confessar la meva estupefacció. Lamento que això que ahir sabia la comissionada no ho sabés fa exactament una setmana el mateix conseller Huguet quan li vaig preguntar sobre el tema en el Ple del Parlament i va fugir d'estudi amb una resposta que ja feia presagiar, de tota manera, una mala solució. Ho vaig escriure en aquest post. Per què els nostres governants, que vindiquen el "sistema parlamentari" per justificar els tripijocs de majories de govern diferents a la prelació de les urnes, ignoren el Parlament un cop aconseguit l'objectiu de manar?

Però sobretot quedo astorat de la fórmula anunciada pel Govern com a "solució" de les demandes universitàries de disposar d'una facultat de Medicina. Com que no gosen prendre una decisió valenta --fer la facultat a Girona, que és el més lògic-- pretenen acontentar tothom amb un tites-tites que no fa altre cosa que afegir confusió i fer molt poc creïble la intenció del Govern. Em demano qui expedirà el títol d'aquesta nova facultat? Em demano per què a Girona se li reserven els estudis de medicina comunitària i a Barcelona se li assigna la investigació. Em demano, sobretot, quin és el problema per què Girona tingui una facultat de Medicina com Déu mana, tal com passa a les demaracions de Barcelona (amb dues facultats), de Lleida i de Tarragona.

I tot això per crear un total de 100 noves places! La fórmula de crear una facultat de Medicina tripartita no funcionarà, com no funciona un Govern tripartit. És una decisió molt poc valenta, molt poc compromesa, i que no té en compte les necessitats de les comarques gironines.

En aquest enllaç hi trobareu la nota de premsa que ha emès CiU al respecte.

 
Escrit per krls el dia 18.7.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
Recepció als nens i nenes del Sàhara
L'Ajuntament de Girona ha ofert una recepció a una vintena de nens i nenes sahrauís que passen uns dies de vacances acollits per diferents famílies gironines. Ja fa uns quants anys que es realitza, però és la primera vegada que hi vaig. Hi he assistit, amb el company de grup Albert Riera, com a regidor de l'Ajuntament. Més enllà de ser al govern o a l'oposició, com va remarcar encertadament l'alcaldessa en el seu discurs, som regidors d'aquesta ciutat. Així ho vam fer fa uns dies quan en l'acte de reconeixement de la catedral de Girona com a una de les meravelles de Catalunya l'únic representant municipal que hi va assistir fou l'Alber Riera. Desitjo als nens i nenes una feliç estada a casa nostra i que el futur els sigui més generós del que ha estat amb els seus pares.

 
Escrit per krls el dia 18.7.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
11 juliol 2007
continuen els mals auguris per la facultat de Medicina a Girona
Aquesta tarda he adreçat al conseller d'Universitats, Josep Huguet, una pregunta oral sobre la petició que la UdG aculli una facultat de Medicina, reclamació que és compartida pel Col·legi de Metges. Fa temps que en parlem, i recordo un debat preelectoral en què tots els representants polítics gironins donàvem per assegurada la facultat, tot i que jo vaig introduir el primer element de dubte veient l'ambigüitat amb què tractava l'assumpte el nostre Govern. Després de la resposta del conseller, els dubtes s'han convertit en llums d'alarma. O ens mobilitzem i ens comprometem tots, o no tindrem facultat de medicina i continuarem essent l'única demarcació del país que no en té. En aquest enllaç trobareu la transcripció de la pregunta que he formulat i la resposta que hi ha donat el conseller, però us demano que retingueu aquesta frase d'Huguet: "Estem parlant amb Girona, estem parlant amb la Universitat Pompeu Fabra, hi ha propostes de privades sobre la taula..., i per tant s?ha de veure tot ?s?ha de veure tot. Què ofereix cadascú, s?ha de fer front a l?espai territorial, a l?equilibri territorial, i evidentment, en funció també de l?espai europeu i de la remodelació de Bolonya es veurà les possibilitats de tirar endavant aquesta demanda legítima de les comarques de Girona ?només faltaria?, però que ha d?encaixar en el context d?aquest informe".
Pinta malament, i fa l'efecte que el Govern "d'esquerres" contempla al mateix nivell l'opció d'una universitat privada que la d'una universitat pública com és la UdG. Ens hem de posar les piles i la prova del nou la tindrem amb l'actitud que tindran la resta de grups quan els presentem la proposta de resolució que aspira a ser de consens.

 
Escrit per krls el dia 11.7.07 | Enllaç permanent | 1 comentaris
10 juliol 2007
El nostre Govern zapatereja
Sento una gran decepció per l'operació de propaganda d'estil clàssic que significa l'anunci del Govern de la Generalitat de limitar la velocitat a 80 km/hora a un seguit de municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona. La mesura l'anuncia el conseller de Medi Ambient, que és com si el conseller d'Obres Públiques ens orientés sobre la dieta mediterrània aprofitant que té competències en l'atorgament de llicències urbanístiques als restaurants. Que una limitació de velocitat tingui origen en raons mediambientals no deixa de ser una mesura viària, i l'hauria d'anunciar qui l'aplica i qui la regularà: o és que serà el conseller de Medi Ambient el que posarà les multes als qui passin de 80Km/hora en aquests trams, acusant-los de delicte mediambiental?
Això sol ja fa tuf de propaganda. Però hi ha més: el conseller Baltasar s'aferra a la idea que el culpable de la contaminació és el transport, i diu que no pas el sector industrial, el de serveis o el sector primar. Fantàstic! I d'on es pensa que surt, tot el moviment de transport (de persones i de mercaderies) sinó directament dels sectors abans esmentats? O és que la indústria no genera necessitats de transport? I el turisme? I l'agricultura? Si hi ha dinamisme industrial hi haurà, us ho ben asseguro, més necessitats de transport.
Una altra cosa no menys rellevant. Us recomano que us feu amb l'informe elaborat pel RACC sobre fiscalitat verda. Jo el tinc, però en versió paper i no us el puc facilitar electrònicament, tot que em consta que hi ha una versió reduïda en PDF que van enviar a la premsa. Aquest informe està fet a partir de la decisió europea d'unificar la fiscalitat de l'automòbil i fer prevaldre criteris mediambientals a l'hora de dissenyar les taules impositives dels vehicles (és a dir, que es pagui en funció de la contaminació que es genera i no pas pels cavalls fiscals de potència). Certament els vehicles són de llarg les principals fonts de contaminació en les aglomeracions urbanes, però sobretot això passa quan hi ha embussos de trànsit, no pas quan la gent va a determinada velocitat. En els embussos (frenar, arrencar, revolucionar el motor...) s'emeten gran quantitat de partícules nocives (no només CO2, sinó tota mena de substàncies tòxiques) que ens empassem els ciutadans. I què fa el conseller Baltasar davant dels embussos? Ben res, res de res: això que ho arregli un altre.
Ben mirat aquests del tripartit zapateregen bastant. Han après els pitjors vicis de l'inepte president del Govern espanyol, que ha basat la seva popularitat en mesures que han generat molta fullaraca però que a l'hora de la veritat no han representat, en realitat, cap gran cosa i encara menys una gran inversió. Limitar la velocitat a l'àrea de Barcelona surt gratis, però et permet sortir a tots els mitjans de comunicació i aparèixer com el gran benefactor del medi ambient. Mentrestant, les cues a la ronda litoral o a la ronda de dalt o a la B30 que les arregli sa mare, els dèficits de transport públic que ho faci un altre (perquè sempre és culpa d'un altre)... i així anar fent.
Només ens faltava això: que a sobre de patir tripartits a tot arreu, a sobre d'haver d'aguantar la perversió democràtica del sistema i veure com ens convertim en una mena de república bananera dins d'Europa (deu ser el país d'Europa on és més fàcil arribar al poder perdent eleccions i arribar a la presidència d'institucions essent el grup menys votat)... haguem de presenciar com els nostres ministres es converteixen en una mala còpia de l'estil vaporós de Zapatero.

 
Escrit per krls el dia 10.7.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
08 juliol 2007
Mullant-nos per l'esclerosi múltiple

La piscina del GEiEG ha acollit aquest migdia la remullada anual per sensibilitzar la societat entorn de l'esclerosi múltiple. Els organitzadors van tenir la consideració de convidar-m'hi i hi he anat, tot i que tal com els vaig advertir no em podia tirar a la piscina per raons de força major: no sé nedar, ni tan sols m'aguanto dins l'aigua. Em semblava, en tot cas, que hi havia de ser i contribuir a la campanya de sensibilització social. Hi he anat amb la meva càmera de fotos per poder immortalitzar l'acció i almenys deixar-ne constància en aquest bloc. A la foto s'hi veuen els regidors de l'Ajuntament de Girona Joan Olóriz (ICV-EUiA) i Miquel Poch (ERC), dins de la piscina. En aquest enllaç hi trobareu una llista d'entitats i associacions que hi ha a Catalunya relacionades amb la malaltia. I en aquest altre enllaç podreu veure l'espot publicitari de la campanya.

 
Escrit per krls el dia 8.7.07 | Enllaç permanent | 1 comentaris
07 juliol 2007
Zapatero engrandeix la seva figura d'impresentable
No sé com encara hi ha qui es desviu per un somriure del president espanyol. A mi em resulta tan plasta, tan poc creïble, tan fútil, tan mentider i tan impresentable que em faig creus del predicament que té en segons quins verals. Acaba de remodelar el Consell de Ministres just després del debat de política general en què, fidel a la seva tradició de triler polític, no va ni esmentar la seva decisió de remodelar l'executiu. Això se'n diu respecte a la democràcia: fas un debat per parlar de la situació política de l'Estat però t'oblides d'anunciar que ja has decidit fer canvis a l'equip que dirigeix la política. Si ho fes un altre --Aznar, per exemple-- no em sorprendria perquè almenys no em molestaria amb una retòrica buida i fastigosament hipòcrita sobre la democràcia i els interessos dels ciutadans. Però Zapatero és un socialista pur: explica el relat que li convé perquè sigui la realitat la que s'hi ajusti, i no a l'inrevés. I això a mi em cansa molt.
Ara ha fet canvis a determinats ministeris com si fossin la gran revolució pendent, però s'ha oblidat de canviar la ministra més inútil i més perjudicial pels catalans que fan servir el tren o que esperem les infraestructures amb més diligència, transparència i ambició. La ministra Álvarez i el seu mal caràcter proporcional a la seva inutilitat continuaran perjudicant-nos les nostres vides, mentre Zapatero somriu pagat d'autosatisfacció. I els gironins, que estem expectants davant l'obra del TAV i del tren convencional, hauríem aplaudit un relleu, em penso.
I el PSC continua al govern espanyol i al govern català, amb diputats a Madrid que voten coses diferents que els diputats a Catalunya, però com sempre --i gràcies a ERC-- això tampoc no té importància, els surt gratis.

 
Escrit per krls el dia 7.7.07 | Enllaç permanent | 4 comentaris
04 juliol 2007
Cartipàs nou amb mentalitat antiga
L'Ajuntament ha aprovat el nou cartipàs municipal. CiU s'hi ha abstingut perquè tot i haver-hi alguns elements positius ens fa tot l'efecte que no és el cartipàs que necessita la ciutat i que generarà alguns dels principals problemes que ja van emergir en l'anterior mandat: confusió entre àrees, descoordinació entre elles. Un repartiment més pensat per als equilibris interns que no pas per a les necessitats de la ciutat, i amb un agravant que es va fer palès en el ple: ningú no va parlar de confiança, perquè la confiança no hi és. L'alcaldessa va puntualitzar la referència que vaig fer jo en aquest sentit assegurant que "la confiança no s'ha d'explicitar" per bé que sí que van ser explícits valors com el "convenciment" amb el que els tres signants havien arribat a l'acord. Jo crec que no explicitar que hi ha confiança entre els tres socis de govern venint d'on venim és la revelació que aquesta no existeix o que no és suficient.
Ens sembla que el cartipàs evidencia massa les dificultats d'encaixar peces que són de difícil encaix --per això crec que haurien hagut d'acompanyar-lo d'una mena de manual d'instruccions perquè el ciutadà s'aclareixi quan vulgui saber qui porta què-- i en canvi hi trobo a faltar respostes contundents a les necessitats de la ciutat: per exemple, crec que hi hauria hagut d'haver una regidoria delegada o un comissionat exclusiu per a l'obra del TAV i del tren convencional.

 
Escrit per krls el dia 4.7.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
Violència domèstica a la porta del costat
Dimarts a la tarda érem a la seu de CDC acabant de preparar el ple del cartipàs quan de cop sentim crits d'auxili d'una dona. Sortim al balcó i veiem just al balcó del costat una noia jove, a terra, amb el canell embenat i un blau en una cama, que plorava i es queixava que la seva parella l'estava pegant. Ràpidament vam trucar a la policia, tot i que uns veïns que havien presenciat l'escena des del carrer també ho havien fet. La policia trigava massa i l'amenaça a la noia persistia, de manera que li vam insistir que es quedés al balcó fins que arribés la policia. La noia va treure al balcó el seu fill, disminuït, per protegir-lo. En veure que passaven els minuts i no arribava cap efectiu vaig trucar en Joan Olóriz, que és el regidor responsable dels afers de violència domèstica, i la seva resposta fou immediata. Per sort, mentre parlàvem per telèfon la policia arribava i es feia càrrec de la situació. La foto que vaig fer des del balcó de Convergència recull el moment en què un parell de Mossos s'enduen el presumpte agressor de la noia. Espero que el risc hagi passat i que la noia i el seu fill estiguin sans i estalvis, lluny de les amenaces d'una persona violenta i menyspreable.

 
Escrit per krls el dia 4.7.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris