30 novembre 2007
"Dissidents", presentació a Girona

La Clàudia Pujol i en Carles Llorens han presentat aquest vespre a Girona el seu llibre "Dissidents. Les veus que Castro no ha pogut silenciar" (Dèria Editors - La Magrana), acompanyats de dos dels cubans protagonistes del treball, que ens han il·lustrat amb els seus exemples personals les "gràcies" de la dictadura comunista, la forma com el règim castrista liquida les llibertats, aniquila persones i ha robat a diferents generacions la dignitat que té tot ésser humà. A casa nostra, l'esquerra més tronada encara admira el dictador cubà i els seus mites, i la que no ho és tant també es presta a aquesta admiració amb formes més subtils. Solen riure-li les gràcies, relativitzar els seus crims, ser més comprensius que amb d'altres criminals, no compartir els mètodes però sí els objectius, etc, etc. Ramon Colás (a l'esquerra de la foto) és una persona culta i educada, que un bon dia va agafar la paraula del dictador ("En Cuba no hay libros prohibidos, sólo falta de dinero para comprarlos") i va emprendre el projecte que avui es coneix com a Biblioteques Independents. Alexis Gainza, director de la revista Misceláneas de Cuba, exiliat a Suècia, víctima del concepte reeducatiu del règim, explica de forma colpidora el seu cas personal, on fins i tot es reprimeix la dimensió emocional d'una critatura per tal que creixi segons el cànons de l'ortodòxia marxista.
El pas d'una dictadura a la democràcia l'hauran de fer els cubans, de la forma com vulguin els cubans i si pot ser amb les menors interferències externes possibles. Han de rebre tota l'ajuda que demanin, però el procés l'han de dissenyar i protagonitzar ells, cosa que de vegades tampoc no acaben d'entendre algunes democràcies occidentals. I si és així, els granets de sorra --o roques!-- que hi han ficat aquests dissidents hauran estat pedres fonamentals d'un sistema de llibertats.

 
Escrit per krls el dia 30.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
Les pimes catalanes parlen clar, des de Girona
He assistit a l'acte que les pimes catalanes han celebrat a l'Auditori de Girona sota la interessant denominació de "Cimera reivindicativa" aquest dijous al vespre. Dues primeres observacions: els empresaris comencen a parlar clar i es comprometen amb el país d'una forma molt superior al tòpic que els presenta com a insolidaris i interessats; a l'Ajuntament de Girona li importa un rave el que ens van venir a dir gent tan representativa de l'empresariat català. No hi vaig veure ningú de l'equip de Govern, ni els que són responsables de la promoció econòmica de la ciutat ni els que en són de l'educació o de les qüestions social. I allí es va parlar molt clar i ben alt sobre tot això. Perquè el país té problemes, i problemes greus. No és ni victimisme ni alarmisme: és encendre un focus damunt del que ens crema a les mans i sobre el que tots hem de fer esforços per redreçar. Vaig prendre bona nota, per bé que moltes de les peticions encaixen amb el que els programes electorals de CiU suggereixen, tant a nivell nacional com local. Per exemple, en el tema fiscal. Però entenc que el que els empresaris ens van demanar és que ens arremanguem i que comptem amb ells per posar en solfa solucions estructurals, de futur, de llarg recorregut, en àmbits que són fonamentals pel progrés del país a tots els nivells, i no només econòmic.

 
Escrit per krls el dia 30.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
29 novembre 2007
Cornuts i pagar el beure (amb aigua del Ter)!

Seguint l'habitual estil que té certa esquerra de fer política, des de l'Ajuntament de Girona ens continuen la ecocatequesi perquè siguem bons minyons mediambientals. Ara ens proposen que ens quedem quatre hores diàries sense aigua, encara que això no ho exigeix pas el decret de sequera.

Som més papistes que el Papa. No és el primer cop: amb la pretesa regulació dels centres de culte religiós a la ciutat ha passat exactament el mateix. El cas és que la mesura de tallar l'aigua a tothom durant quatre hores és injusta i és innecessària, i per això és escandalosa. En primer lloc caldria que el Ter tingués l'aigua que ha de tenir, i que deixem d'enviar més aigua del compte a d'altres zones com Barcelona. Quan això fos així --i que no ho és, ni el Govern de la Generalitat té cap voluntat perquè deixi de ser així malgrat que tots van treure un rendiment molt alt de la seva oposició a altres transvassaments-- ens podríem plantejar si ens toca a Girona ser els que ens hem d'estrènyer el cinturó de forma obligatòria o si és més convenient que sigui Barcelona, on es concentra la majoria de la població del país, la que comenci les restriccions. No em sembla just que a més de cornuts paguem el beure, i mai millor dit.

Quan la Generalitat no tingui més remei que decretar la fase d'emergència és indiscutible que haurem de fer les restriccions que ens marqui la normativa. Però quan aquestes restriccions són voluntàries, és inacceptable.

Ja és hora que ens plantem i que diguem prou al transvassament del Ter d'aquesta forma abusiva, antiecològica i antisocial. Ens perjudica com a territori, i ens perjudica com a població. Però els que ens governen, a l'Ajuntament i a tot arreu, volen que sigui Girona que es posi al davant, fins i tot abans que Barcelona, la gran beneficiada de la nostra generositat, es plantegi res que s'assembli a una restricció. Potser una hora de restricció a Barcelona a la setmana estalviaria molta més aigua que quatre hores diàries a Girona.

N'he penjat un videocomentari al meu canal de Youtube.

 
Escrit per krls el dia 29.11.07 | Enllaç permanent | 2 comentaris
28 novembre 2007
Equació x la sobirania

video
He fet una infografia que juga amb tres caràcters gràfics que semblen la lletra "e" (de fet, un d'ells correspon a la sigma grega majúscula i un altre al caràcter de l'euro) per explicar de forma visual com podem solucionar el problema nacional. La clau és el sumatori; la resta n'és la conseqüència. Cal una suma llarga, és clar. És la suma gran del catalanisme.

 
Escrit per krls el dia 28.11.07 | Enllaç permanent | 1 comentaris
És necessari ser tan sectari per ser del Tripartit?
La intervenció del portaveu d'ICV al Parlament durant la sessió de control al President de la Generalitat ha estat d'un sectarisme i d'una cara dura vergonyants. Per tal de retreure a CiU tot el que faci falta s'estiren els arguments sense por de fer el ridícul i caure en contradiccions que menystenen el nivell de les nostres institucions. Potser ho fan per fer-se perdonar davant de Montilla i els seus la "llicència" d'anar a la manifestació d'aquest dissabte, i potser més cara dures són uns calçaces. Però criticar CiU perquè tant el PNB com el BNG --nacionalistes bascos i gallecs respectivament-- han votat en contra de la reprovació de la ministra de Foment, i en canvi passar per alt el petit detall que els seus socis de govern han fet el mateix és d'una barra inacceptable. És que a més a més, el BNG governa amb ells! I el PNB també! La qualitat democràtica d'aquest país va lliscant avall empesa pel sectarisme dels que ens governen, que ja han perdut tota capacitat de control sobre les seves pròpies camames.

 
Escrit per krls el dia 28.11.07 | Enllaç permanent | 1 comentaris
Inaudit: Montilla, Carod i Saura voten en contra de l'Institut per la Pau
És un error, naturalment. Però el president de la Generalitat i els seus dos principals consellers han votat en contra de la creació de l'Institut Català Internacional per la Pau. Han estat els tres únics vots en contra, i n'he fet una fotografia per deixar-ne constància, encara que la càmera no dóna més de si i és difícil de distingir els tres llums vermells corresponents als escons de Montilla, Carod i Saura. No sé si és un senyal que el Tripartit dels Socialistes de Catalunya està tan unit que fins i tot van junts quan s'equivoquen, que ja podria ser. Això explicaria la paràlisi del país, la pèrdua de competitivitat, la mala nota en educació, el col·lapse de les infraestructures, i que fins i tot el Govern del talante ens prengui el pèl de mala manera. Per a la història quedarà que els artífexs del Tripartit dels Socialistes es van despistar en un moment crucial, i es van equivocar al mateix temps. Tinc la sensació que no és l'única vegada que s'han equivocat plegats...

 
Escrit per krls el dia 28.11.07 | Enllaç permanent | 1 comentaris
26 novembre 2007
Es presenta la Plataforma gironina pel Dret a Decidir
La delegació de Girona de la Plataforma pel Dret a Decidir s'ha presentat aquesta tarda als mitjans de comunicació, i ha servit per donar difusió a la manifestació d'aquest dissabte a Barcelona per reivindicar el dret a decidir sobre les infraestructures. Hi anirem gent de procedència diversa; a més de les entitats i associacions s'hi han afegit també partits polítics com Esquerra, Iniciativa, les CUP i Convergència. El PSC no només ha declinat afegir-s'hi sinó que el seu primer secretari i president de la Generalitat, José Montillla, ha declarat avui per ràdio que no comparteix els objectius de la manifestació; a més, la seva cap de llista a les eleccions espanyoles, Carmen Chacón, i el portaveu al Parlament, Miquel Iceta, s'han afanyat a proclamar la seva lleialtat al PSOE i la seva total disposició a treballar per mantenir l'actual govern espanyol...
A veure si dissabte donem la campanada. Des de Girona ho teniu fàcil per anar-hi; a Convergència hem organitzat un autobús gratuït que sortirà de les 15h de la plaça Catalunya i us deixarà a la plaça Catalunya de Barcelona (lloc on començarà la manifestació). Cal apuntar-s'hi prèviament trucant al telèfon 972 214 260.

 
Escrit per krls el dia 26.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
25 novembre 2007
Fira comercial a Sarrià de Ter
El pavelló de Sarrià de Ter bullia, aquest migdia. S'hi ha celebrat la segona edició de la Fira Comercial, amb notable èxit d'expositors i de visitants. Hi podies comprar un fuet, una moto o anar a la perruqueria. Un èxit. Hi he anat amb en Lluís Aymerich, primer tinent d'alcalde, i en Jordi Costa, tercer tinent d'alcalde. Ens hi hem trobat l'alcalde, en Roger Torrent, la regidora Dolly Grau i d'altra gent coneguda del municipi. M'alegra saber que hi ha bona entesa entre els dos grups municipals que formen el govern del poble (ERC i CiU) i que després de tants anys de governs socialistes el canvi és percebut com una qüestió de renovació necessària i positiva. A la foto es pot veure l'aspecte del pavelló cap a la una del migdia.

 
Escrit per krls el dia 25.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
La Pepa, una Mengele al nostre hospital
Per la xarxa corre, amb natural indignació, l'enllaç a un post del bloc de Pere Vilarrasa que deixa el cor glaçat. Me'n vull fer ressò, com d'altres blocaires que ja ho han fet, per contribuir a denunciar una actitud inhumana, repugnant, sàdica, d'una treballadora del nostre sistema públic de salut. El doctor Mengele té una deixeble avantatjada a l'hospital de la Vall d'Hebron. Es diu Pepa, és infermera, i és una criminal. Li envio a en Pere Vilarrasa una bloc-abraçada solidària, amb agraïment per haver tingut la valentia i la serenor d'explicar-nos la seva dolorosa experència.

 
Escrit per krls el dia 25.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
24 novembre 2007
Un autobús per a qui vulgui anar a la manifestació

Qui tingui interès a anar a l'autobús que hem organitzat per anar des de Girona a la manifestació deldia 1 de desembre a Barcelona convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir es pot apuntar gratuïtament trucant al telèfon 972 214 260. Hem de ser una bona colla de catalans de totes les tendències i opinions que fem sentir la nostra veu per dir que ja n'hi ha prou, que ja n'hi ha prou de maltractar Catalunya i a sobre que se'ns riguin públicament. Hem vist el senyor Zapatero fent mofa dels problemes de rodalies, i la ministra de Foment passar-s'ho pipa ridiculitzant les queixes que li han fet arribar diferents portaveus parlamentaris catalans.
(Vull contribuir a promoure la mani amb una enganxina virtual que he fabricat a partir d'una foto que surt al Periódico d'avui).

 
Escrit per krls el dia 24.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
Seguint la cadena de blocs solidaris
En Pau Canaleta, l'editor del bloc Estratega, m'ha distingit amb el premi de Bloc Solidari juntament amb sis blocaires més. A ell el va premiar en Camil Ros. Transcric el que diu en Pau al seu bloc per fer entenedora la història: es tracta de distingir set "blocaires que comparteixen les teves idees i opinions, o que simplement ens ensenyen tot el que saben i ho fan d'una forma totalment altruista, generosa i voluntària, simplement pel plaer de compartir. És una cadena: cal enviar un correu als nous blocs premiats i aquests cal que continuïn la cadena amb set blocs més, i així fins al final dels temps".
Li agraeixo la gentilesa i, en justa correspondència, nomeno els meus set blocaires:

 • Narcís Sastre. Per fer del seu bloc un espai de reflexió honesta i rigorosa, transversal, gironina i global alhora, independentista radicalment demòcrata, on sovint refresco les meves idees.
 • Eduard Díaz. Per la seva agudesa i obertura mental, per la seva independència compromesa i la capacitat de sorpresa que manté cada cop que hi entro, sense predre mai ni la perspectiva nacional ni la gironina.
 • Fermí Sidera. Pel seu bloc l'Hereu Riera, perquè diàriament ens il·lustra l'actualitat amb un dibuix fet de la seva ploma i amb el guió que també surt del seu magí. I perquè ho fa amb un català deliciós i naturalment molt rigorós (perquè en Min és un dels correctors de català més veterans que corren per les nostres contrades).
 • Santi Vila. Per la seva capacitat de proposar reflexions profundes en poques ratlles i sense perdre mai de vista una fina ironia que és un bé de Déu. I perquè contribueix decisivament a apropar la política als ciutadans gràcies a la seva honestedat i rigor intel·lectuals.
 • Jesús Badenes. Pel seu bloc La duda digital, perquè obre un espai d'informació i reflexió sobre comunicació en l'era dels blocs, des de Girona però amb vocació de globalitat.
 • Miquel Diumé. Per haver obert un bloc desenfadat, fresc i heterodox on suma l'experiència d'un periodista radiofònic que és una institució a les nostres comarques amb la il·lusió de la descoberta del nou format on demostra que malgrat la jubilació es manté al peu del canó.
 • Carme-Laura Gil. Vivíssima blocaire, murri, llesta, intel·ligent, culta. Cada cóc és un regal, fruit de la seva generositat intel·lectual, de la seva experiència i del seu compromís social i amb la nació.

Espero que la cadena continuï. Aviam què en surt, de tot plegat.

 
Escrit per krls el dia 24.11.07 | Enllaç permanent | 3 comentaris
Un pavelló per als veïns de la Devesa, però no a la Devesa
Cal un pavelló per als veïns de la Devesa-Güell? I tant. També per a d'altres veïns de la ciutat, perquè Girona té clarament un dèficit de pavellons esportius. Però el que no cal és al parc de la Devesa, perquè si alguna cosa no li fa falta és més ciment i més estructures constructives. Més aviat hauríem de parlar d'altres coses: de com recuperem usos, de com mantenim, vigilem, il·luminem i cuidem tot el parc, i de quan l'equip de Govern reconeixerà d'una vegada que la Fira ens ha quedat petita i que en aquest indret no pot créixer més.
Continua llegint
Conflueixen dues grans necessitats de la ciutat: definir els usos de la Devesa de forma integral, i definir un nou espai de creixement firal per a la ciutat. Jo crec absolutament en les possibilitats de Girona com a ciutat firal de primer nivell, sobretot amb un aeroport en creixement constant i una futura connexió a l'alta velocitat (i la previsible millora de la connexió regional amb Barcelona i Montpeller). Si ara que encara som a l'inici d'aquesta eclosió la Fira ja ens queda petita és evident que quan tot estigui en marxa Girona estarà perdent oportunitats de negoci si no pren la decisió --i la decisió s'ha de prendre amb la màxima previsió-- de buscar un nou espai de creixement firal. CiU ja va fer una proposta, i la mantenim: la inútil estació de mercaderies de tren que hi ha al sud del terme municipal ha de marxar, s'han de fer canvis en el disseny del trajecte del TAV i s'han de recuperar aquells terrenys per a la ciutat. Això ens permetria donar a l'actual pavelló firal de la Devesa usos molt més pensats per al barri i per als veïns. En continuarem parlant, perquè aquest és un dels temes estratègics per a la Girona del futur. Ep, almenys per als qui ens agrada mirar endavant.

 
Escrit per krls el dia 24.11.07 | Enllaç permanent | 1 comentaris
23 novembre 2007
Gràcies, Paco Candel
La mort de Paco Candel apaga la veu que millor expressava la síntesi del que és la Catalunya contemporània. Sense Candel no es pot acabar d'entendre el paisatge humà de la nostra nació, encara que hi ha d'altres persones i col·lectius que segueixen l'estela de l'escriptor. Un exemple és en Pedro Morón, un català de Granada que treballa activament pel país.
clipped from www.vilaweb.cat

S'ha mort l'escriptor i periodista Francesc Candel

Avui a la matinada s'ha mort l'escriptor i periodista Francesc Candel. Nascut a Cases Altes (el Racó d'Ademús) el 1925, es va instal·lar amb la família a Barcelona quan era un infant. Ha estat una de les veus més reputades de la immigració de la segona meitat del segle XX a l'àrea metropolitana de Barcelona, amb desenes de llibres i articles a la premsa. La seva obra més famosa, 'Els altres catalans' (1964), és un estudi periodístic i sociològic sobre la immigració, de la qual se n'han fet una vintena d'edicions.

Entre els títols més reconeguts de la bibliografia de Candel hi ha 'Donde la ciudad cambia su nombre' (1957), 'Han matado a un hombre, han roto el paisaje' (1959), 'Encara més sobre els altres catalans' (1973) i 'Los que nunca opinan' (1971). L'any passat, Edicions 62 va editar el primer volum de les seves memòries, 'Primera història, primera memòria',
 blog it

 
Escrit per krls el dia 23.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
22 novembre 2007
50 anys de la Capella Polifònica de Girona
La Capella Polifònica de Girona ha celebrat els seus 50 primers anys, i ho ha fet amb un concert a l'Auditori aquest dimecres a la nit. Hi vaig anar perquè la polifònica és un referent musical i social que aprecio des de fa anys, quan la vaig escoltar per primera vegada fa uns trenta anys. Després me la vaig trobar en el període que vaig dirigir la Casa de Cultura, en l'època que Jordi Bernado n'era el director. Vaig fer la foto quan al final del concert es va convidar a pujar dalt de l'escenari antics cantaires que eren entre el públic per interpretar conjuntament els dos bisos finals. La presència del mestre Viader és quelcom admirable, i m'ha agradat poder veure com dirigia novament la polifònica en la interpretació de la seva composició La sardana eterna. Que sigui per molts anys més!

 
Escrit per krls el dia 22.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
21 novembre 2007
Sistema educatiu: tenim un problema
Un estudi encén el llum d'alarma a causa de la poca qualitat del sistema educatiu del país.
clipped from www.elperiodico.cat

Catalunya, a la cua d'Espanya i de la UE en la qualitat del sistema educatiu

 • Registra els índexs més baixos de graduació i els més alts d'abandonament escolar prematur
 • Catalunya es troba a la cua de totes les comunitats autònomes i dels països europeus en qualitat del seu sistema educatiu, ja que registra els índexs més baixos de taxa de graduació i els més alts d'abandonament escolar prematur, que a més han empitjorat de manera considerable en els últims 5 anys.
  Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de l'informe sobre l'estat de l'educació a Catalunya 2006-2007 elaborat per la Fundació Jaume Bofill, que alerta sobre una realitat que els autors qualifiquen d'"alarmant" i de la qual responsabilitzen no només l'escàs finançament de l'administració, sinó també empresaris, sindicats, docents i famílies.
   blog it

   
  Escrit per krls el dia 21.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  La voluntat dels catalans en el centre de l'escenari

  La conferència d'Artur Mas demanarà reflexions i anàlisis més aprofundides, però em veig en l'obligació de deixar algunes notes just abans d'anar a dormir, ara que ja he pres un mos i m'he relaxat un xic després del viatge de retorn cap a Girona. Vull senyalar d'entrada un salt qualitatiu en el format de l'acte: hi havia bloggers escampats per la sala (ja he llegit algunes entrades fetes in situ, com les de Toni Ibáñez), i s'hi ha notat la mà de gent que hi entén en llenguatge audiovisual. La conferència no l'ha introduït ningú, sinó que ho ha fet un vídeo magnífic (que espero poder oferir-vos si ens el posen a l'abast. Val la pena, us ho asseguro). Després, al llarg de la conferència, es projectava la imatge vertical de Mas que captava una càmera de vídeo mentre parlava, de manera que semblava que hi havia un conferenciant de dimensions gegantines. I el detall professional l'ha posat el realitzador en el moment que Mas es disposava a dir els missatges finals: ha tancat el pla de la càmera fins a concentrar-se en un semi-primer terme que ha emfasitzat enormement el discurs. Trobo que ha estat una combinació plausible del format convencional de conferència presencial amb l'audiovisual.
  Dit això, tinc el convenciment que Artur Mas ha pronunciat aquest vespre el discurs més important, i alhora el més profund, de la seva vida política. No és un intel·lectual, ni ho pretén ser, però avui ha ensenyat una talla de president, d'un president amb talla. El seu discurs només és el principi i com a tal demanarà debats, discussions i concrecions, però ha posat la música d'una nova simfonia en què el catalanisme recupera protagonisme i lideratge.
  Aquesta simfonia té, com no podia ser altrament, quatre moviments:
  1. Primer moviment. Allegro. Passar de la pervivència de la nació --objectiu principal del catalanisme tradicional-- a la vivència plena, a la plenitud nacional.
  2. Segon moviment. Adagio. Passar de la modernització a l'avantguarda, a l'excel·lència.
  3. Tercer moviment. Minueto. Superar l'objectiu de la regeneració d'Espanya i proposar-nos la Catalunya global, la Catalunya dins del món.
  4. Quart moviment. Allegro finale. De l'autonomia al dret a decidir. Posar els catalans i llur voluntat al centre de la decisió política.
  En parlarem més detingudament els propers dies, però la primera pedra d'aquesta Casa Gran del catalanisme ja s'ha col·locat i els plànols de l'edifici pinten bé. Sobretot perquè la casa està pensada per als que hi han de viure, per a les persones, no pas per a major glòria de l'arquitecte.

  I li agraeixo tres sensacions molt importants pels temps que corren. La primera, que mai, en cap moment, Artur Mas ha perdut el to blanc del seu discurs (vull dir absent de crispació), cosa que no sap pas com és d'agrair. La segona, que ho ha fet de cor i amb sentiment profund. I la tercera que, finalment, algú ens parla de país, de futur i de política sense caure ni una sola vegada en el messianisme, en fer-se el milhomes o en presentar-se com un salvapàtries.

   
  Escrit per krls el dia 21.11.07 | Enllaç permanent | 2 comentaris
  20 novembre 2007
  Intercanvi de coneixement amb el Parlament de Baviera
  Les comissions d'Educació, Universitat, Recerca, i Cultura del Parlament de l'Estat lliure de Baviera és de visita a Catalunya i aquest matí hem tingut una trobada al Parlament, amb representants de les comissions homòlogues de la cambra catalana. Hi he assistit, i hi he intervingut per aportar algunes dades per tal que els bavaresos precisin millor l'anàlisi del nostre model educatiu, universitari i de recerca. En primer lloc, que la majoria de les Universitats que hi ha a Catalunya s'han creat en els darrers quinze anys, cosa que demostra d'una banda el retard històric però de l'altra ens facilita l'adaptació a les noves perspectives europees. En segon lloc, que el nostre sistema educatiu s'ha caracteritzat per l'existència d'oferta d'escola privada concertada, tant religiosa com no. En tercer lloc, que en els darrers anys hem rebut un increment de la immigració molt important, fet que condiciona tant la política educativa com els mateixos pressupostos a destinar-hi. I, finalment, que en aquest país l'educació es fa amb la llengua pròpia, que és el català. A la fotografia es veuen els membres de les dues comissions bavareses reunits a la sala del Parlament on hem tingut aquesta reunió de treball.

   
  Escrit per krls el dia 20.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  Avui, la conferència més esperada d'Artur Mas
  Aquest vespre assistiré a la conferència que pronunciarà Artur Mas a Barcelona a propòsit del projecte de Casa Gran del catalanisme, en el marc del procés de refundació del catalanisme. A mi m'agrada més parlar d'aggiornamento, per usar un terme clàssic d'aquestes situacions, però refundació també em serveix. Es tracta d'una conferència no circumstancial, ni tàctica, ni electoral, ni en clau de partit. N'hi ha poques, d'aquestes conferències, i és d'agrair que Mas hagi tingut la gosadia de fer de polític nacional, i la valentia de fer-ho en aquest moment. Ja ho podem veure: quan tothom demana nous lideratges i noves formes de fer, Mas recull la crítica d'opinadors i adversaris que han estat incapaços d'advertir en el seu gest un compromís que va més enllà del curt termini en què ens hem instal·lat. El país necessita solucions pels problemes d'avui, efectivament, i el caos de les infraestructures n'és una bona prova. Però sobretot necessita respostes a moltes preguntes que ens fem sobre l'esdevenidor. Que Mas hi vulgui fer la seva aportació no només és d'aplaudir sinó que l'honora com a polític. Podia haver-se concentrat a fer el paper de cap de l'oposició i buscar el titular diari però ha preferit arriscar i ser objecte de crítica fàcil per un bé major: Convergència és un motor indispensable en el procés de construcció nacional i cal que sigui forta i renovada per continuar aportant el que pot aportar al país. Contra els qui ens confinen a un gulag polític, contra l'apartheid polític que ha dictat el Tripartit sota l'autoria intel·lectual d'Esquerra, que consisteix a negar tota representativitat institucional de Convergència, cap resignació ni cap claudicació, ni cap mena de conformisme. El país és a mig fer, des del punt de vista nacional. Negar-ho és desconèixer la realitat, o mentir. Posar-lo a punt demana el concurs de tots, principalment de la força més votada de les eleccions, i la de més implantació municipal. Si els altres creuen el contrari i pensen que el país es pot alliberar mantenint Convergència en el camp de concentració per a votants que cal reeducar, nosaltres no ens hi hem de conformar ni resignar. Avui és un dia important en la lluita contra aquesta mena de revolució cultural postmoderna que han dictat els neomaoistes instal·lats a la Generalitat.

   
  Escrit per krls el dia 20.11.07 | Enllaç permanent | 2 comentaris
  19 novembre 2007
  Career Day

  Scott Adams ha publicat aquest diumenge una tira del seu cèlebre personatge Dilbert que trobo magistral. Us en faig partíceps perquè somrigueu una mica...

   
  Escrit per krls el dia 19.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  18 novembre 2007
  El PSC-PSOE: culpables del retard ferroviari a Catalunya
  Ho ha reconegut Pasqual Maragall, malgrat que era evident per a tothom menys per als obcecats del tripartit: si el TGV va arribar l'any 1992 a Sevilla i Madrid i encara és hora que avui arribi a Barcelona és per una decisió socialista. Els socis i amics d'Esquerra, que curiosament només recorden de "plantar cara" quan es tracta d'arreplegar poder però no quan es tracta de defensar els interessos de Catalunya, van prendre la decisió política de connectar amb alta velocitat ferroviària la capital andalusa amb la capital espanyola abans que no pas la capital catalana amb la resta del món, però avui juguen a la desmemòria o, cosa pitjor, a la manipulació de la història. I d'aquella decisió vénen els problemes d'avui. Això sí: cap assumpció de responsabilitat, cap petició d'excuses (de fet, encara esperem que el PSC demani perdó per la Loapa).

  Que avui haguem de sentir al Parlament com portaveus del tripartit acusen amb vehemència CiU de ser la responsable de tots els desastres em produeix una pena molt profunda. No pas per la crítica, perquè la sé mancada de tot fonament, sinó per la degradació moral i de la qualitat democràtica del país que comporta. Aquest és el país que està construint el Tripartit, i van de pressa i sense complexos. I el que és pitjor: sense contrapès.

  Haurem d'acceptar que els socialistes tenen una flor al cul, perquè facin el que facin sempre manen. Són els culpables de la marginació indecent de Catalunya en el tema del TGV, però encara pugen a la tribuna del Parlament a dir-nos, amb prepotència i sornegueria, que el problema és de CiU. I per si fóra poc, ara tenen a disposició una regadora que es diu Esquerra que procura que aquesta flor llueixi sempre ben formosa.

  De fet, un partit que és capaç de mantenir de Ministres uns ineptes com Clos i Álvarez sense que senti la necessitat de cessar-los és que es tracta d'un partit amb un poder i una convicció sobre el control de tot, el que és permès i el que no, que espanta. He de dir que un dels arguments més al·lucinants d'Esquerra per justificar el primer tripartit era el d'estendre la mà a un PSC que "no ens podem permetre el luxe que es trenqui" i que no "podem deixar al marge de la governació del país". Per sort, en aquest segon tripartit ens han estalviat la vergonya de repetir un argument tan indecent.

   
  Escrit per krls el dia 18.11.07 | Enllaç permanent | 3 comentaris
  17 novembre 2007
  En Miquel Serrabassa ja ho havia denunciat
  El blocaire gironí Miquel Serrabassa m'envia un enllaç al seu bloc on ja denunciava a mitjan agost el fet que el domini www.girona.cat no estigui actiu. Si malgrat haver-ho fet públic tampoc ningú no s'ha decidit a activar-lo ja diu alguna cosa sobre l'interès del nostre Ajuntament al respecte. És cert que estem davant d'un gest amb una forta càrrega simbòlica, però les ciutats i els països --ja ho vaig dir en campanya electoral-- són molt més que meres agregacions de cases i persones: tenen ànima i tenen un sentit històric i de futur. Espero que no triguem a tenir actiu el domini girona.cat. D'això en parlava ja ahir el diaridegirona.cat i avui la seva edició en paper.

   
  Escrit per krls el dia 17.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  16 novembre 2007
  Girona, l'única capital que encara no és .cat


  Girona és l'única capital de demarcació catalana que no ha activat encara el domini .cat del seu nom, contràriament al que ja han fet Barcelona, Lleida i Tarragona. Des de Convergència i Unió no entenem les raons d'aquest retard, i tampoc no ens expliquem per què aviat farà dos anys que es va registrar el domini www.girona.cat a nom de l'Ajuntament i encara és hora que sigui actiu, quan la resta d'Ajuntaments han vinculat el seu domini a l'adreça que feien servir fins abans de l'aprovació del .cat.

  Com es pot comprovar al registre oficial de la fundació PuntCAT, el girona.cat es va registrar el 19 de febrer de 2006 i caduca d'aquí a tres mesos. És a dir, arribarà la primera renovació del domini però encara no s'haurà fet servir. I això és incomprensible tant des del punt de vista tècnic com des del punt de vista política.

  Sorprèn igualment que en les dades de l'email del registrant (és a dir, l'Ajuntament) aparegui un correu extern al consistori. Aquest correu pertany a l'empresa Ubilibet, de Barcelona, que és a la qual s'adrecen les factures del domini girona.cat. També és sorprenent, d'altra banda, que aquest poc interès a promoure el domini .cat es doni en un àmbit que és competència d'Esquerra. Què ha fet aquests gairebé dos anys per al domini girona.cat?

  Reclamem que s'activi d'una vegada el domini de la nostra ciutat amb el .cat, i que ens expliquin quines han estat les raons per justificar tanta demora.

  Sobre això n'he fet un videocomentari al meu canal de Youtube

   
  Escrit per krls el dia 16.11.07 | Enllaç permanent | 3 comentaris
  Quan el PSC tria
  Article de Vicent Partal a VilaWeb, avui. El PSC tria el PSOE quan se'l convida a triar entre fer costat al Parlament de Catalunya i al seus mateixos socis de Govern o fer costat als seus companys de partit.

   
  Escrit per krls el dia 16.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  14 novembre 2007
  El Tripartit ja governa a cop de decret
  Les invocacions al parlamentarisme que els hooligans del tripartit promouen per lloar l'elecció de José Montilla com a president (us en recordeu, quan bramaven que això és un sistema parlamentari i no un de presidencial?) han durat pocs telenotícies. Els necessaris per anestesiar l'opinió pública i aconseguir operar amb total impunitat parlamentària. Ara ja ningú del tripartit invoca les virtuts del parlamentarisme. No en diuen ni gall ni gallina, perquè ara ja els fa nosa. L'han fet servir per interessos particulars de partit però ara que ja tenen el que buscaven --el poder absolut-- ara se'n foten directament.
  Fa pocs minuts que el tripartit acaba d'aprovar el primer Decret-Llei de la història moderna de Catalunya. Abans del nou Estatut això no era possible, i amb el nou es va aprofitar per habilitar el govern per poder dictar decrets que servissin per accelerar decisions en casos d'urgència i de necessitat. Però el tripartit tira pel dret i resulta que el primer decret fa referència ni més ni menys que a "mesures urgents en matèria d'urbanisme". Quines coses: el conseller Nadal té una cruiosa obsessió a controlar temes urbanístics i, gràcies al mecanisme del decret-llei, ho podrà fer sense el procés propi d'una llei, amb debat, esmenes i negociació i control posterior: en Nadal va descobrir un dia (em pregunto per quines raons...) les mels de l'urbanisme i des d'aleshores ha tingut una gran habilitat de ser-hi sempre pel mig.
  Podeu consultar el decret en el PDF que acompanya aquesta entrada. Si sou alcaldes, prepareu-vos. Teniu motius per preocupar-vos... i això que ho fan els paladins del municipalisme!

  primer%20decret%20llei%20urbanisme.pdf

   
  Escrit per krls el dia 14.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  El document que confirma una gravíssima irresponsabilitat del Govern Montilla
  Artur Mas ha denunciat avui al Parlament, tant a la sessió del matí com a la de la tarda, que el Govern sabia dels problemes que es donaven a la confluència dels túnels del TGV, rodalies i ferrocarrils de la generalitat almenys cinc dies abans que es decidís el tancament de la línia per raons de seguretat. El president José Montilla s'ha negat a donar la dada que el país mereix conèixer, malgrat que la sabia. El gran paladí de la gestió i la transparència s'ha negat a revelar al Parlament que el dia 15 d'octubre, cinc dies abans que es tanqués la circulació dels trens, hi va haver un avís que entrava formigó a causa de les obres de l'AVE. Sabien, cinc dies abans que un maquinista de ferrocarrils informés que començaven a produir-se despreniments del túnel, que hi havia filtracions de formigó del túnel de l'AVE cap al túnel de Ferrocarrils, que passa per sota. Hem fregat la tragèdia, i no és cap broma. No van fer res esperant que la cosa no passés d'una filtració de formigó i així no entorpir el calendari imposat pel PSC i pel PSOE que el tren d'alta velocitat havia d'arribar a Barcelona el 21 de desembre.
  El Govern ha posat en perill els viatgers que en aquells cinc dies van circular per la zona, perquè la filtració de formigó és, a totes llums, un símptoma que alguna cosa no va bé i que, tractant-se de túnels i amb l'experiència del Carmel d'aquest mateix govern "nacional i d'esquerres", el més prudent i responsable hauria estat intervenir des del primer moment.
  Us adjunto la fotocòpia que CiU ha distribuït entre els periodistes que cobreixen la informació parlamentària. El trànsit no es va tancar fins el dia 20, però l'alarma ja s'havia encès el dia 15... i ningú no va actuar ni va informar els ciutadans del que passava.
  Catalunya no mereix aquest govern. Això és una autèntica indecència, i una vergonya. I que els protagonistes siguin els mateixos que ja van protagonitzar la vergonya del Carmel hauria d'obligar algú a demanar responsabilitats al si del Govern. Ja està bé!

   
  Escrit per krls el dia 14.11.07 | Enllaç permanent | 1 comentaris
  Ratolins 2.0
  He llegit una notícia curiosa que us explico: Gondo, un municipi de Suïssa, país que tots plegats imaginem dels més avançats del món, s'ha quedat aïllada telefònicament de la resta del món. La raó no és que hagi caigut una centraleta, un node, un pal. Són els ratolins que han rosegat fins a tallar la conducció del cable de fibra òptica que proveeix del servei telefònic aquest municipi. Són ratolins 2.0?

   
  Escrit per krls el dia 14.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  Catalunya no es mereix un govern que oculta la veritat
  No hi ha manera. El president de Catalunya continua menyspreant el primer grup del Parlament i es resisteix a respondre una pregunta ben senzilla: des de quin dia el Govern coneixia els problemes al túnel del tren de ferrocarrils que es va haver de tallar. Artur Mas li ha preguntat, avui, tres vegades amb aquesta mateixa exactitud, però Montilla continua actuant de primer secretari del PSC més que de president del país i s'ha negat a respondre. Encara més: ha acusat CiU de ser irresponsables per fer aquesta pregunta. No cal dir que la majoria "nacional i d'esquerres" està la mar de contenta, i per això aquest matí ja donen per feta la continuïtat per anys de la fórmula tripartita i la presidència Montilla.
  Però els catalans no ens mereixem un govern que oculta la veritat. Si hi va haver riscos greus abans del fatídic dia 20 d'octubre i el govern ho sabia, i no va fer res, això és gravíssim. No és una sospita a cegues, i el PSC ho sap. Saben que fins al dia del sinistre van primar la data del 21 de desembre per poder inaugurar cuita-corrents el TAV, i perquè Zapatero i Chacón, amb l'entreguisme del govern tripartit, es fessin la foto electoralista que buscaven. Montilla, si vol guanyar-se els galons de president que no es va guanyar com a líder a les urnes, hauria de donar informació al Parlament i respondre a les preguntes concretes que se li formulen.

   
  Escrit per krls el dia 14.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  Lliçó de cinisme del PSC al Parlament de Catalunya
  L'histriònic Miquel Iceta acaba de protagonitzar una intervenció carregada de cinisme, amb la seva habitual sobreinterpretació: la culpa dels problemes que tenim a Catalunya amb els trens és de Convergència i Unió!

  O sigui, cinisme en estat pur. Els únics responsables que a Catalunya avui no tinguem TGV i el tingui Madrid des de l'any 1992 és el partit d'Iceta, de Montilla, de Clos, de Chacón. Qui ha perjudicat més Catalunya en termes d'infraestructures ferroviàries, qui ha tingut la responsabilitat de primar Madrid per damunt de Catalunya és el que ens ve a dir al Parlament de Catalunya que la culpa la té CiU; el partit que manté una ministra inútil, prepotent i irresponsable, és el que ens ve a dir que els culpables som la gent de CiU. El partit responsable del desastre del Carmel!

  Aquest és el partit que dirigeix Catalunya, no només al poder polític sinó també al poder mediàtic. Aquest és el tarannà dels nous dirigents d'aquesta Catalunya on, ves per on, la majoria de la gent està emprenyada i desmobilitzada. No és cap casualitat, Iceta. És la vostra política, la vostra mentida, la vostra prepotència ara que us heu assegurat el control del país gràcies a dues crosses molt i molt entregades al que faci falta.

  Gràcies a Esquerra, el president del país pateix per la sort electoral d'un partit espanyol, el seu. Gràcies a Esquerra hem de veure com ens governa algú que aplaudeix l'enviament d'un virrei d'infraestructures i ho presenta com un gran guany del catalanisme...

  Aquesta és la gent que ha de controla l'obra del TGV a Girona. Que Déu ens agafi confessats.

   
  Escrit per krls el dia 14.11.07 | Enllaç permanent | 2 comentaris
  13 novembre 2007
  ERC i ICV impedeixen que Girona demani el cessament de Magdalena Álvarez
  Acabem de celebrar el ple de l'Ajuntament de Girona en el qual hi hem tractat assumptes d'importància per a la ciutat. Per exemple, un crèdit de 2.330.000 euros que ens costarà la ineptitud de l'equip de Govern per la mala traça amb tot l'afer del xalet Tarrús (i tenen la barra de presumir de bons gestors!). O les preguntes que hem formulat per la crisi que viu el tripartit municipal i que continuen tant o més obertes que abans del ple: hem marxat sense que l'alcaldessa ens respongués si manté o no la confiança al seu regidor que ella mateixa va qualificar d'irresponsable. D'això se n'haurà de parlar, perquè la ciutat paga les conseqüències d'un govern que no té confiança entre els socis. D'això se'n diu fer el ximple: calar foc per després no saber com apagar-lo. Entre irresponsables, ximples i ineptes, Girona va ben servida!

  L'altre punt de rellevància era la moció que CiU ha presentat proposant el cessament de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. A algú potser encara li sorprendrà llegir que la moció no ha prosperat, tenint en compte que si als vots de CiU s'hi afegeixen els d'ERC i ICV hi ha per primera vegada majoria absoluta al consistori. Però és que ERC i ICV de Girona prefereixen fer d'escolanets del PSC local, al qual sembla que fins i tot tenen por de contradir o incomodar directament, enlloc de sumar-se al clamor popular que demana que aquesta ministra se'n vagi cap a casa. I per això han preferit abstenir-se que no pas votar a favor i aconseguir que per primer cop en 30 anys el PSC perdés una sola votació al ple de l'Ajuntament. Pesa més el servilisme al socialisme postnadalista que no pas fer costat al que és el clamor de tot un país.

  O sigui que començarem les obres del TAV amb la mateixa ministra que sumit Barcelona en el caos. L'equip de Govern de Girona manté una confiança total en la ministra.

  L'argumentació que han donat per no votar-hi a favor són excuses de mal pagador: que si això ja ve de lluny, que si quan CiU governava mai no vam aprovar mocions d'Iniciativa sobre no sé què, que si a Girona no ens afecta el que afecta a Barcelona, que si anem contra els interessos del país i de la ciutat posant pals a les rodes de les negociacions amb el ministeri... Arguments vergonyants només per salvar la poltrona, només per no acabar de fer més evident, si calia, les desavinences en el govern.

  Prenem bona nota de les prioritats dels socis del PSC a Girona: treure les castanyes del foc al senyor Zapatero (al qual critiquen en els discursos inflamats, però al qual salven el cul sempre que faci falta, que per això estan) i no molestar el PSC, coresponsable directe del desastre de Barcelona. Ja ho van demostrar el mandat anterior votant en contra d'una moció presentada per CiU contra la tercera hora de castellà. I ho tornarem a veure les vegades que faci falta. Esquerra ha fet una aposta per la comoditat del continuisme, no pas pel risc i la valentia del canvi.

  A algú encara li queda algun dubte que a Girona votar Esquerra és votar PSC? Almenys Iniciativa gosa desafiar mínimament el PSC i plantar-li cara, encara que després s'arronsen i, acovardits per les conseqüències, van resistint a l'interior d'un govern que no és el que la ciutat necessita. Però el paperàs d'Esquerra és indescriptible: el seu líder farda de marcar paquet... però a l'hora de la veritat es destrempen a una velocitat espectacular. És el paquet interruptus, suposo.

  Una llàstima.

   
  Escrit per krls el dia 13.11.07 | Enllaç permanent | 1 comentaris
  12 novembre 2007
  La Devesa a la tardor

  Avui he dinat d'una revolada per poder disposa de més temps a la tarda, en què havíem d'acabar de preparar el ple de l'Ajuntament que celebrarem demà, en plena crisi del govern local i amb la moció que hem presentat demanant el cessament de la ministra de Foment. Havent dinat he anat a passejar per la Devesa per aprofitar la llum d'avui, que tal com m'imaginava convertia el parc en una carta Pantone amb tots els colors de la tardor. Hi he caminat uns vint minuts, un espai de temps saludable entre el dinar i el retorn a la feina, i no he pogut resistir la temptació de fer fotografies amb el meu telèfon mòbil. Les he penjat en un àlbum al meu web de fotos i també n'he fet un petit muntatge audiovisual amb música de Chopin de fons, interpretada magistralment pel gironí i amic Carles Lama (espero que em permeti aquesta llicència). Espero que gaudiu de l'espectacle. Us recomano que abans no sigui massa tard, abans no canviï la llum i els colors deixin de ser tan rics, us hi atanseu i hi passegeu una estona. No us prendrà gaire temps, i els vostres sentits us ho agrairan. I també el vostre cor (per cert, que aquesta és la setmana del cor, amb in conjunt d'activitats per recordar-nos que hem de mimar aquest aparell).
  I posats a recomanar, què menys que suggerir-vos el poema "Girona a la tardor" de Sagarra.

   
  Escrit per krls el dia 12.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  En Marc Vidal troba un follet anticatalà al Google
  Temps enrere, quan els diaris es fabricaven amb linotípies, els errors que sortien impresos se solien atribuir als follets de la impremta, uns personatges mitològics de nivell menor que assumien el rol històric de la culpabilitat per mil-i-una raons. En l'era de la informàtica, explicar que un error que acaba apareixent en una publicació és cosa dels follets ja costa més de creure. En Marc Vidal acaba de revelar al seu bloc que haberlos, haylos i concretament són anticatalans. Si teniu al costat de la barra de navegació del vostre navegador la possibilitat d'accés ràpid al Google (jo faig servir el Firefox), escriviu la paraula "putos" seguida d'un espai i comprovareu que us proporciona una recerca ràpida a "putos catalanes". I això que jo tinc la versió catalana del Firefox (suposo que aquesta part del programa se'ls va passar, als de Softcatalà). Qui i per què va decidir crear aquesta associació de paraules? Espero que el senyor Eric Schmith, president del grup Google, ens doni una resposta més creïble que la dels follets de la impremta que invocàvem en l'era de les màquines d'escriure.

   
  Escrit per krls el dia 12.11.07 | Enllaç permanent | 1 comentaris
  Renfe: per què ens castigues tant?
  Tres trens de la Renfe han quedat aturats aquest matí a l'estació de Girona sense poder circular, aparentment per falta de tensió al sistema elèctric. Quines penques! Ahir al vespre responia un correu d'un seguidor d'aquest bloc que em parlava del desastre del servei de trens que presten servei a Girona i li comentava que segur que trobaríem ocasions per denunciar el mal funcionament de l'empresa pública. No ha calgut esperar massa hores per tenir-ne una. I el diari Avui ens en proporciona una altra: Renfe ha invertit en dos anys el doble a Madrid que a Catalunya, com es pot comprovar a la infografia que he extret del mateix diari. Crec que demanar el cessament de la ministra és recollir el clamor de la majoria de gironins. Això no va, i si aquesta gent és la que ens ha de controlar les obres del TGV ja cal que ens calcem.


   
  Escrit per krls el dia 12.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  10 novembre 2007
  Chávez té qui el defensi al Parlament de Catalunya
  Hugo Chávez, el president de Veneçuela, exemple de mala educació i de menyspreu a la llibertat, té alguns amics al Parlament de Catalunya. Dijous teníem comissió d'Afers Exteriors i Unió Europea, i el grup de CiU, a través de la diputada Maria Rosa Fortuny, vam presentar una sol·licitud de compareixença del president de l'Alianza por la Libertad, Francisco Paúl Betancourt, perquè ens expliqués el seu punt de vista sobre la situació política a Veneçuela en la perspectiva del referèndum constitucional d'aquest mes de desembre. Alianza por la Libertad no és un partit polític sinó una associació cívica, crítica amb el Govern de Chávez. És l'autora de l'anomenada "Declaración de Barcelona" en què un grup de veneçolans que viuen a Catalunya van fer constar el seu rebuig al règim que està construint Chávez.
  Per sorpresa nostra, els diputats del Tripartit dels Socialistes de Catalunya (PSC, ERC i ICV-EUiA) hi van votar en contra. No van voler que el Parlament de Catalunya escoltés una veu dissonant en el discurs revolucionari socialista de Chávez sota l'excusa que no podem obrir el Parlament a totes les associacions que tenen alguna cosa a dir del seu govern. Em demano per què no, quin problema hi ha: si som diputats de la comissió d'afers exteriors, i hi ha una associació de veneçolans establerts a Catalunya que vol fer sentir la seva veu... per què el Parlament no és el lloc indicat? La nostra sospita és que, en realitat, els diputats del Tripartit dels Socialistes deuen sentir certa simpatia pel populista dirigent que vol esdevenir la versió 2.0 de Fidel Castro, un dictador criminal responsable de morts, empresonaments i manca de llibertat al seu país.
  Ens hem quedat sense sentir la veu de l'Alianza por la Libertad, gràcies al Tripartit. N'hi ha que no volen sentir com la realitat espatlla la nova icona del socialisme mundial.

   
  Escrit per krls el dia 10.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  La UE encén un llum vermell per a l'economia espanyola
  L'informe de tardor de previsió econòmica pel període 2007-2009 a la Unió Europea difòs ahir per la comissió d'economia i finances encén un llum vermell d'alerta sobre l'economia espanyola. Les previsions de lleugera recessió que es fan pel conjunt la UE, en el cas de l'Estat espanyol són molt més marcades:
  • D'un creixement del PIB del 3,8 que hi haurà enguany es preveu baixar al 2,3 el 2009
  • La taxa d'atur que ara és del 8,1% passarà l'any que ve al 8,5 i l'any següent al 9,1%
  • Hi haurà un lleuger increment de la inflació, que del 2,6 actual passarà al 2,9 l'any que ve i al 2,7 el 2009.
  Vénen temps difícils, però els màxims responsables de la gestió econòmica dels nostres governs encara ens venen optimisme, encara treuen pit i insisteixen a no preparar la societat davant dels canvis que s'apropen.

   
  Escrit per krls el dia 10.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  09 novembre 2007
  La manifestació del dia 1 de desembre i la moció del 13 de novembre
  Els catalans hem estat convocats el dia 1 de desembre a manifestar-nos a Barcelona contra el desastre ferroviari que pateix el país. Mirat des de Girona, la cosa encara ens és més propera per una doble raó: en som víctimes perquè milers de gironins usen diàriament els trens per anar a Barcelona, i perquè després de Barcelona la següent a la llista és la nostra ciutat. Us animo a anar-hi i a sumar-vos a l'expressió del descontent social. Els que durant anys han usat l'arma de la mobilització per causes ben nobles però no sempre tan properes com la d'ara mateix no haurien de tenir cap dubte a sumar-s'hi, si és que no volen que estenem l'ombra de la sospita sobre les seves veritables intencions. Em refereixo al PSC: segur que tampoc no es manifestarien si el que està passant ocorregués amb un ministre del PP? Segur que no?
  El dia 13 de novembre, dimarts de la setmana entrant, CiU portarà al ple de Girona la moció que demana la destitució de la ministra de Foment (vegeu el post anterior). Els que anirem a la manifestació haurem tingut ocasió de manifestar-nos prèviament, i haurem deixat clara la voluntat de la majoria dels ciutadans: no volem que la ministra més incompetent del govern espanyol fiqui les seves grapes en el túnel de Girona. Amb el que ha passat a Barcelona ja en tenim prou per saber que no hi podem confiar.

   
  Escrit per krls el dia 9.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  No volem que la ministra Álvarez ens foradi Girona
  El grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Girona hem entrat una moció perquè sigui debatuda al proper ple ordinari, que se celebrarà dimarts que ve, en la qual sol·licitem al president del Govern espanyol el cessament de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. La raó principal és que no confiem en aquesta persona i creiem que la majoria de gironins no confien que sigui la màxima responsable de les obres que han de foradar la ciutat. Després de l'experència de Barcelona, del fiasco monumental de la gestió d'aquesta ministra, no volem que es pugui repetir en les obres que aviat començaran a la nostra ciutat. Us adjunto la moció que hem presentat i que confio que la majoria de grups municipals votaran afirmativament. Girona és la següent de la llista, després de Barcelona, i volem que les obres es facin de manera excel·lent i sense entrebancs, però no tenim gens de confiança que això ens ho garanteixi l'actual titular del ministeri de Foment.
  mociofoment

   
  Escrit per krls el dia 9.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  Posició de CiU davant la crisi del Tripatit a Girona
  Acabem de fer la roda de premsa per fixar la posició de Convergència i Unió sobre la crisi que ha esclatat al si del tripartit de la nostra ciutat. Us reprodueixo el comunicat que hem llegit a la premsa

  "El Govern de la ciutat de Girona està trencat en el seu format actual. L'alcaldessa desautoritza públicament un regidor de l'equip de Govern i el qualifica d'irresponsable, mentre que el partit del regidor desafia l'autoritat de l'alcaldessa negant-se a canviar d'actitud. Encara que l'alcaldessa no s'atreveixi a trencar ni ICV-EUiA accepti d'anar-se'n, tothom sap que el Govern municipal està ja trencat. Quan l'alcaldessa se sent obligada a comparèixer, sola, davant l'opinió pública per desautoritzar un membre del seu govern vol dir que no ens trobem davant de desavinences puntuals ni de qüestions de matís. És un fet sense precedents que denota la gravetat de les tensions del Tripartit. I a partir d'aquí, les coses no poden continuar igual com si res no hagués passat.

  El resultat de les darreres eleccions municipals obligava a una nova cultura de Govern i una nova cultura de relació amb l'oposició per part, sobretot, dels qui governen la ciutat des de fa 28 anys. Al ple de pressupostos ja vam denunciar que la força majoritària no va entendre el missatge de les urnes i continua aplicant la mateixa cultura de l'exclusió de l'oposició que ha aplicat sempre. No sembla que hagin entès tampoc que aquesta nova cultura també feia falta dins de l'equip de govern perquè el Tripartit funcionés correctament. Ho vam anunciar en el ple d'investidura: aquest era un pacte forçat per circumstàncies, mancat de confiança i al qual auguràvem turbulències. Han passat sis mesos i aquestes turbulències han esclatat. Vam denunciar que no era bo per Girona que els pactes es forgessin més fora de Girona que a dins.

  No volem entrar en les raons d'aquesta crisi. En som espectadors estupefactes com la majoria de ciutadans, encara que no pas espectadors sorpresos. Però és evident que la confiança s'ha trencat, si és que mai ha existit. I que ja és una evidència fora de tot dubte que el mandat ha començat en mal peu, perquè el que havia de ser el full de ruta, el pla de mandat, ni està ni se l'espera.

  En qualsevol cas, atesa que és una crisi que ha obert l'alcaldessa, ens haurà d'explicar al proper ple:

  • Si té total confiança en el seu regidor de Medi Ambient
  • Si encara el considera un "irresponsable"
  • I perquè deixa que un "irresponsable" gestioni 18 milions d'euros (prop d'un 18% del pressupost) i àrees tan claus com la neteja.

  Demanem que no facin pagar a la ciutat les seves desavinences internes. Si no s'entenen no cal que fingeixin un acord que no té futur, perquè la primera víctima no és ni l'alcaldessa, ni el senyor Pardo, sinó la ciutat de Girona que veu com els partits que l'haurien de fer rutllar no rutllen entre ells, que no tenen confiança mútua, i que no hi ha voluntat per entomar els canvis que permetrien que aquesta confiança fos possible.

  Girona necessita un govern que generi confiança. La ciutat és a poques setmanes de veure's esventrada pel ministeri de Foment més incompetent de la democràcia, i ens agafa amb un govern local que encara no s'ha posat d'acord ni amb un pla de mandat i que demostra una gran desconfiança interior. Així no es pot seguir.

  Girona, 9 de novembre de 2007"

   
  Escrit per krls el dia 9.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  08 novembre 2007
  Demà, valoració de la crisi política del govern de Girona
  Tothom ha llegit a la premsa d'avui, i ho farà també a la premsa de demà, la nova crisi política que viu el govern municipal de l'Ajuntament de Girona. Demà, a les 10 del matí, CiU en farà una valoració en roda de premsa. La farem l'Albert Riera i jo mateix, i tan bon punt acabem en faré comentaris en aquest bloc.

   
  Escrit per krls el dia 8.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  Paraules Montilla, fets Zapatero
  Les paraules de Montilla sembla que han complagut Carod-Rovira, i que ja és a punt de demanar la incorporació de José Montilla al retaule dels referents del catalanisme universal perquè ha dit el que les seves orelles han cregut sentir. Curiosa reacció la d'un líder que ha premiat l'eslògan de "fets, no paraules" que caracteritza l'actual president de la Generalitat (i fins fa poc més d'un any ministre d'aquest Govern tan inepte i tan poc comprensiu amb els catalans). Carod s'ha enamorat de les paraules, no pas dels fets (perquè el PSC no existeix com a grup parlamentari a Madrid, perquè el PSC no ha demanat la dimissió de la ministra Álvarez i perquè el PSC forma part d'aquest govern espanyol que provoca tanta desafecció). Suposo que deu pensar que en absència de fets, millor alguna paraula a posar al plat i contentar la parròquia, en especial els cadells del montillisme. Ja és ben barat, el preu que ha de pagar el PSC per l'aliança amb ERC... Paraules i no fets, vet aquí el gran canvi. Les paraules les hi posa Montilla, i els fets els hi continua posant Zapatero. El PSC xerra, el PSOE decideix.

  Us recomano que visiteu la plana web "Català emprenyat", que acaba de sortir.

   
  Escrit per krls el dia 8.11.07 | Enllaç permanent | 3 comentaris
  Ha mort mossèn Josep Maria Marquès
  M'acabo d'assabentar de la mort de mossèn Josep Maria Marquès, religiós influent a la Girona contemporània, un erudit en diversos àmbits i una persona que ha deixat petja per allà on ha passat. Mereix el reconeixement i l'homenatge de les comarques gironines, i de la ciutat de Girona en particular. Que descansi en pau.

   
  Escrit per krls el dia 8.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  07 novembre 2007
  Montilla, o el "dolce fare niente" en política
  Montilla és un monument al dolce fare niente en política. Demostra que qui dies passa, anys empeny... sense necessitat de fer massa res. Fins i tot ha arribat a dir avui mateix que no cal que fixem calendaris pel restabliment de rodalies... I, doncs, a què es dediquen els polítics que gestionen el país? On és la seva obligació de planificar, amb realisme però amb ambició i rigor, les infraestructures de país? Tan ganduls o poc capacitats són com per no posar una data creïble?

  D'altra banda, a més del no fer res com a consigna, Montilla ha evidenciat avui que això de la coherència i dels valors polítics li són completament aliens. Deu ser una conseqüència de la mala digestió ideològica d'aquelles màximes com "el fi justifica els mitjans". Examinem algunes de les seves afirmacions d'avui:

  • "CiU evoluciona cap a posicions independentistes en alguns casos vergonyants". Qué és el que és vergonyant? Evolucionar cap a l'independentisme? O és l'independentisme, el que és vergonyant? Aleshores, o bé ell ha pactat amb un partit vergonyant com Esquerra o bé senzillament no creu que el seu independentisme l'hagi de preocupar el més mínim.
  • "A Catalunya li convindria tenir un nacionalisme més centrat". És clar: i per això tu pactes amb els independentistes, perquè són molt més centrats. Montilla diu que lamenta que CiU derivi cap a posicions més fermes i radicals: vol dir, doncs, que està la mar de content amb la docilitat i claudicació d'Esquerra.
  • Montilla creu que el pacte amb Esquerra no afavoreix el pas a la independència. Si fos que sí ,entenc que no hi hauria pactat, perquè ara critica les declaracions de Felip Puig que parla de la confederació no com a estació final, sinó com a estació de pas.
  • Diu que CiU ha d'anar amb compte perquè "la posició de la major part de la societat catalana no és la de l'independentisme". Tornem-hi: per això el PSC pacta amb els independentistes? Hi pacta perquè vol estar al marge de la major part de la societat? O és que no té la sensació real d'estar pactant amb l'independentisme?
  • Montilla sosté que els catalans estem "cabrejats, recelosos i pessimistes". Benvingut al món real! Ja era hora que algú del PRIpartit s'adonés del que venim dient des de CiU. Fins ara ens havíem sentit a dir que érem uns apocalíptics, que el malestar que denunciàvem era per tocar la pera al govern d'esquerres o un residu del nostre malestar pel pas a l'oposició. Em pregunto què diran ara tots aquests seqüaços a sou del PRIpartit que han escampat la brama que el català emprenyat era una obsessió dels convergents. Ho diu el mateix Montilla (de fet, ell parla del català cabrejat).
  • Al·ludeix al distanciament dels catalans respecte d'Espanya. Jo trobo que és quelcom lògic i natural, i qualsevol observador sap que en la base del sentiment nacional de Catalunya hi ha precisament la desafecció a qualsevol altre sentiment nacional, sigui espanyol o francès. No sé on és la sorpresa. I de fet, ni Convergència ni Esquerra s'han proposat mai, almenys voluntàriament, generar sentiment nacional espanyol, cosa que sí ha fet el PSC amb la seva participació --ben legítima-- al projecte espanyolitzant el PSOE (des de la LOAPA fins al darrer document territorial del PSOE que en conserva l'esperit). Entenc, però, que el missatge que vol transmetre al PSOE i als espanyols en general és un altre: "Espanyols! M'hauríeu de fer un monument perquè sóc l'única garantia que Catalunya no deixarà de ser espanyola. Sóc el darrer dic de contenció. Altrament, no sabem ja on seríem amb un pacte CiU-Esquerra". I així, els Zapatero, Bono, Blanco, Vázquez... respiren tranquils saben que un dels seus és el que vigila el pati català.
  Dit tot això, deixeu-me una conclusió final que lliga amb el principi de l'article: Montilla no ha anat a fer res de profit a Madrid, perquè la seva política es basa en allò del dolce fare niente.

  Powered by ScribeFire.

   
  Escrit per krls el dia 7.11.07 | Enllaç permanent | 1 comentaris
  Saba ja dóna per obert el pàrquing de Santa Caterina
  El pàrquing de la plaça de l'Hospital i Pompeu Fabra encara no ha obert, com tots sabem. Porta el retard propi d'aquest equip de govern, que acostuma a no complir els terminis anunciats en aquesta mena d'equipaments (i si en voleu una altra mostra, mireu el temps que fa que es construeix el pàrquing d'Emili Grahit). Però l'empresa concessionària, Saba, ja el dóna per obert i ja figura en la relació de la xarxa d'aparcaments disponibles que publica en el seu web. Algú que es desplaci a Girona i faci cas del que informa Saba quedarà amb un pam de nas.

   
  Escrit per krls el dia 7.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  Criticaran el nombre d'assessors com ho feien quan governava CiU?
  clipped from www.eldebat.cat
  El Govern ja supera el nombre d'assessors del darrer executiu Pujol
  El passat 16 de gener el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, va anunciar que el Govern s'havia fixat un límit de 218 assessors per no superar el rècord de 227 càrrecs eventuals que havia tingut el darrer Executiu encapçalat per Jordi Pujol. Deu mesos després, segons informa El Mundo, el Govern Montilla ha incomplert aquesta promesa i ja compta amb 307 eventuals, que arribaran a 323 durant l'any vinent, segons consta en els pressupostos del Govern.

  Pel que fa als alts càrrecs, el Govern en té ara mateix 232, que seran 236 durant l'any que ve, segons els comptes fets públics per Antoni Castells, conseller d'Economia.
   blog it

   
  Escrit per krls el dia 7.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  06 novembre 2007
  Chacón fa campanya a Girona amb diners públics
  Celebro que hi hagi diners per restaurar Sant Domènec, però m'inquieten un parell de coses: que hagi de ser l'Estat el que posi els diners, casualment quan l'aportació de l'estat als pressupostos municipals de Girona ha baixat i les inversions de la Generalitat a les comarques gironines han caigut; i que qui ho faci sigui el Ministeri de l'Habitatge. No hi entenc res. El ministeri d'Habitatge pagarà la restauració de l'antiga església de Sant Domènec? De quin àmbit competencial sortirà la partida? No seria més correcte que la Generalitat rebés els diners que l'Estat diu que vol donar en subvenció, i que fos el nostre Govern el que ho executés (que és qui té competències en universitats i en cultura)? O en realitat ens trobem davant d'un acte de propaganda preelectoral (falten només cinc mesos per a les eleccions) i té directa relació amb el fet que la ministra d'Habitatge sigui precisament la futura cap de llista del PSC? Els diners ja els poden enviar, però que els enviïn a la Generalitat i que sigui el nostre Govern el que ho gestioni. Altrament ens trobem davant d'un cas d'invasió competencial per la via dels fets. Amb aquest criteri, què hi pinta l'autogovern?

   
  Escrit per krls el dia 6.11.07 | Enllaç permanent | 1 comentaris
  05 novembre 2007
  Xavier Bosch al front de l'Avui
  La notícia del nomenament de Xavier Bosch com a nou director de l'Avui m'ha alegrat la lectura dels diaris. No el conec personalment, de manera que el que penso d'ell és fruit de l'observació de la seva feina i prou. Em sembla un periodista molt bo i molt preparat, viatjat i gens sectari, que a la professió ens fa prou falta. És una persona culta no pedant, i fa l'efecte que és prou exigent com per obtenir dels seus col·laboradors el que s'espera del mitjà pel qual treballen. Li desitjo el mateix encert que ha tingut dirigint "El món a Rac-1".

   
  Escrit per krls el dia 5.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  04 novembre 2007
  Els temps que bufen, favorables al PRIpartit?
  Fa tres dies commemoràvem que feia un any de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya. Avui, la premsa ens ha proporcionat lectures que directament o indirectament ens porten a les mateixes preguntes que ens fèiem fa un any. El sondeig polític de La Vanguardia, l'article de Vicent Sanchis en què s'acomiada de la direcció de l'Avui i l'entrevista que en Miquel Riera fa a Quim Monzó al setmanari Presència. I encara hi podríem afegir l'avançament editorial que fa l'Avui del llibre de David Madí "Democràcia a sang freda".
  Vicent Sanchis comença el seu article sense embuts: "Catalunya pateix una crisi política sense precedents sota règim democràtic". L'enquesta de La Vanguardia ens parla d'un panorama la mar de favorable per a les hosts del Tripartit que ens governen... però no obstant i això, la crisi política és històrica i tindrà conseqüències històriques.
  Un any després de perdre les eleccions, Montilla les continuaria perdent i Mas les continuaria guanyant, però en el còmput global el Tripartit dels Socialistes de Catalunya continuaria tenint majoria absoluta. De forma inversemblant --o només versemblant si recordem que l'inefable Bolaño continua emmerdant la qualitat democràtica del país-- se'ns diu que Montilla és el preferit dels catalans davant de Mas. També se'ns diu que els votants de Ciutadans prefereixen de president el mateix que la direcció d'Esquerra...
  Els sondejos electorals serveixen per veure tendències d'un moment precís però d'una forma molt poc precisa. En puc parlar amb exactitud gràcies a la meva experiència personal a Girona, on totes les enquestes donaven al PSC la majoria absoluta o quasi... i si es descuida perd la poltrona.
  En fi, suposo que l'enquesta haurà omplert de satisfacció els qui volen que a Catalunya no sigui possible un pacte nacional, que són tots els dirigents del PSC i d'Esquerra.
  Els responsables de convertir Catalunya en un paratge políticament erm, sense possibilitat d'alternança a causa de l'ocupació pura i dura del poder per aquest nou règim, poden veure en el sondeig de La Vanguardia la confirmació del seu èxit. Jo hi veig una altra cosa: la base per la contestació democràtica i radical contra el règim del PRIpartit. A Catalunya no tots ens conformem amb aquesta situació i treballarem perquè aquest país s'assembli a una democràcia occidental com la danesa, no pas a una república bananera com Veneçuela (per la qual el Tripartit sembla tenir una certa admiració).

  PS: Per als cadells de l'Esquerra que no saben el que és el PRI els recomano que ho busquin més enllà de la wikipedia. Un parell de dades: va governar Mèxic des de 1929 fins a l'any 2000... i és membre de la Internacional Socialista.

   
  Escrit per krls el dia 4.11.07 | Enllaç permanent | 1 comentaris
  02 novembre 2007
  "El nou sistema" segons Antoni Puigverd
  L'escriptor i periodista gironí Antoni Puigverd publica avui al diari La Vanguardia un article titulat "El nou sistema" en què exposa una tesi que comparteixo i que he tractat d'explicar sovint en aquest bloc. Ho diu a la seva manera, fina i equilibrada, amb l'estil acurat que el caracteritza, però amb la solidesa d'una reflexió madurada des de l'observació engagée que Puigverd té sobre el nostre país. Hi escriu que "l'opció d'ERC [apostar per Montilla i el tripartit] no és reversible. ERC ja no es pot fer enrere, sota la pena de consolidar irreversiblement la caricatura de partit dels saltimbanquis". Han creuat el Rubicó, han anat més enllà del punt de no retorn, per les raons que siguin (jo crec que s'han deixat endur per la víscera i no van paratr atenció que queien en una trampa enfangada de la qual no podran ni sabran sortir), i això obliga CiU a definir noves estratègies de futur que superin el pacte ara ja impossible amb Esquerra.


  Powered by ScribeFire.

   
  Escrit per krls el dia 2.11.07 | Enllaç permanent | 1 comentaris
  01 novembre 2007
  Fa un any de la victòria de CiU a les eleccions nacionals
  Per Tots Sants, Girona bull de gent i de parades d'art. Hi he donat un tomb, i he pres algunes fotos amb el meu mòbil. L'amic i col·lega Eduard Cid d'Onda Rambla ha tingut l'amabilitat de convidar-me al seu programa que feia en directe des de la Rambla, i m'ha costat arribar-hi.

  Aquesta diada de Tots Sants ha fet un any exacte de les eleccions al Parlament de Catalunya que va guanyar Convergència i Unió amb claredat i incrementant la diferència amb la segona llista més votada, la que encapçalava José Montilla. En aquelles eleccions vaig advertir a totes les persones amb qui vaig tenir ocasió de parlar que si CiU no en sortia prou reforçada, la reedició del tripartit i la proclamació de Montilla com a President de la Generalitat serien inevitables. En això jo no tenia dubtes, però confesso que no m'imaginava que amb una diferència superior als 10 diputats entre CiU i el PSC, Esquerra perpetrés la ximpleria de tornar a confiar en el partit que els acabava d'expulsar del govern i que hauria reculat clarament a les eleccions, presentant, a més, un candidat de l'ala espanyolista. Em vaig equivocar, però des d'aleshores ja no m'he tornat a equivocar més. Sabia que reeditarien tan tripartits com fóra possible, i ja veia perillar la Diputació de Girona. Tan és així que un alt dirigent d'Esquerra em va fer jugar, mesos abans de les eleccions municipals, un sopar que es reeditaria el pacte nacional a la Diputació. Jo li deia que si sumaven amb el PSC farien govern socialista, i ell que no, que estaven molt còmodes governant amb CiU, que no els interessava que tot el poder del país estigués en mans del PSC, i tota la retòrica hipòcrita que ja coneixeu abastament. El cas és que vaig acceptar l'aposta, sobretot perquè el personatge em mereixia, aleshores, confiança i credibilitat. No va ser l'únic dirigent d'Esquerra que en aquella època emetia el mateix missatge. Naturalment, vaig guanyar l'aposta però no he reclamat el sopar, perquè per passar estones desagradables ja tinc les compareixences del president Montilla cada quinze dies al Parlament, on és inevitable tenir sempre un record per tots els que han fet possible que aquest país hagi caigut tan avall.

  Si parlo d'això és per recordar que teníem raó, que no vam enganyar quan dèiem que si el tripartit sumava el tornarien a fer. La petita història d'aquest any m'ha ensenyat moltes coses, no sempre agradables. Ara ja sé que Esquerra no farà res que contradigui els interessos del PSC o que beneficiï els de CiU, i que com més temps passa, més s'assemblen a un corrent intern dels socialistes, d'aquells que diuen que formar part del PSOE és el més intel·ligent per defensar els interessos de Catalunya i per això accepten cometre la botifleria de sortir a defensar la inútil de la ministra Magdalena Álvarez. I sense tenir la més mínima por a rebre cap represàlia dels seus col·legues d'Esquerra malgrat que qui surt a defensar la ministra sigui algú que milita al PSC, el mateix partit que avui fa un any va perdre clamorosament les eleccions i que avui governa tots els racons del país (mitjans de comunicació públics inclosos).

  Aquest ha estat l'any que he entès que l'actual Esquerra no pactarà mai amb CiU, per més que ens hi posem bé. No vol, ni voldrà. La mesquinesa que he conegut aquest any ha arribat a nivells difícils de creure, que deixo per les meves anotacions més íntimes. Però la recordaré tota la vida, perquè la política és, ha de ser una altra cosa. No és cap casualitat que el desprestigi de la política i els polítics s'escaigui en aquest temps, en què la ximpleria cotitza a l'alça i esdevé èpica als ulls dels relators de la versió oficial, i en canvi l'ordre lògic de les coses és perseguit per nous inquisidors que branden un enformador amb el qual conformen el teu pensament, orienten el teu vot, desprestigien i persegueixen els periodistes que no has de llegir, inventen una velocitat oficial del règim contra els Galileus que els contradiuen, t'ensenyen com has de parlar i quina terminologia has d'emprar.

  La història ens demostra que hi ha un pèndol. La meva modesta aspiració és contribuir a fer que quan el pèndol oscil·li cap a una altra banda hi trobi un país menys desfigurat del que els sapastres que ens governen ens deixarien si algú no gosés plantar-los cara. De moment estem sols plantant cara al règim del Tripartit dels Socialistes de Catalunya. N'hi ha que se'n foten, d'aquesta solitud, i hi veuen un senyal de feblesa. Jo penso tot el contrari: cal ser molt ferm, valent i decidit a mantenir-se contra la inquisició, si se'm permet la metàfora. N'hi ha que fa temps que tenen a punt la foguera i que frisen perquè ens hi rostim. Pensen que ja tardem massa a desaparèixer, i no s'expliquen com pot ser que essent ells els dipositaris de la Veritat i essent el Partit Escollit pel Messies, hi hagi encara tants heretges en aquest país que els gosin desafiar votant Convergència i Unió.

  Bé: que procurin que el pèndol no se'ls endugui avall, que fa baixada.

   
  Escrit per krls el dia 1.11.07 | Enllaç permanent | 0 comentaris
  Pressupostos de Girona: sense idea clara de ciutat
  L'Ajuntament de Girona va aprovar ahir a la tarda-vespre els pressupostos, les ordenances i la plantilla de personal per al 2008 amb els vots en contra del nostre grup i del PP, i naturalment amb els vots favorables dels que formen el tripartit: PSC, ERC i ICV-EUiA. Com a portaveu del grup de CiU vaig retreure diverses qüestions, que tracto de resumir:
  La puja de l'IBI i de les escombraries d'un 8% és inacceptable. Si és cert com diu l'equip de Govern que la partida dels diners que vénen de l'Estat és la que creix més (cosa discutible, però ja en parlarem), encara hi ha menys motius per fer créixer l'impost més universal que grava els gironins. Però és que a més a més no és ni de lluny el millor moment per aprovar aquesta puja que gairebé quadruplica l'IPC de les comarques gironines. Tothom pateix l'augment de les hipoteques, dels aliments bàsics, dels carburants... Han triat el pitjor moment per a les economies de les famílies gironines per apujar l'IBI i les escombraries.
  Enlloc no hi ha previsions de mobilitat resultants de les obres del TAV. Se sap que aquestes començaran en breu però el pressupost de mobilitat baixa de 800.000 euros i no hi ha cap partida prevista per pàrquings dissuasoris o d'altres mesures relacionades amb el transport públic.
  Es preveu, en canvi, 1.300.000 euros per construir un pavelló polisportiu a la Devesa, que té la contestació dels veïns de la zona.
  I les partides destinades a l'atenció a les persones --serveis socials-- baixen. En un moment de desacceleració econòmica és quan un ajuntament, sobretot si es diu d'esquerres, ha de provisionar més recursos per fer front a les probables necessitats creixents dels gironins menys afavorits.
  I més quan trobem partides del tot prescindibles: 130.000 euros per posar en marxa el canal de Televisió Digital Terrestre (TDT), quan a la ciutat tenim en funcionament un canal (Televisió de Girona) que presta un bon servei i que s'ha guanyat la confiança de la gent. Què farem, amb aquesta TDT municipal? Propaganda, naturalment. És el model COM, el model BTV, el model de tots els mitjans públics que gestionen socialistes.
  El més preocupant és que són uns pressupostos que permeten gestionar el dia a dia però no permeten endevinar per on va la ciutat. No hi ha model de ciutat, no hi ha l'ànima ni el fil roig que ens permeti endevinar la idea de la Girona del segle XXI, que és el que sempre hem reclamat.
  És clar que ho tenen difícil perquè no sembla que entre els tres socis hi hagi un grau d'entesa suficient. La intervenció del portaveu d'ICV-EUiA, Joan Olóriz, revela que continuen existint les fortes tensions i dissencions que eren a l'origen de les dificultats postelectorals a reeditar el tripartit. Li vaig agrair públicament el discurs, perquè em sembla honest des del punt de vista democràtic, però hi vaig trobar a faltar el canvi del vot i que decidís abstenir-se, que crec que és el que el cos li demanava. En canvi, la intervenció de la portaveu d'ERC i primera tinent d'alcalde, Cristina Alsina, va ser tot el contrari i va evidenciar un grau de comoditat dins del govern i fent parella amb el PSC que és, com a mínim, sorprenent. Això de marcar perfil propi dins del tripartit no sembla que s'ho hagin agafat massa seriosament.
  Us hauria volgut oferir un enllaç als pressupostos municipals, però veig que al web municipal encara no ho han facilitat. Haurem d'esperar.

   
  Escrit per krls el dia 1.11.07 | Enllaç permanent | 2 comentaris